Спеціальні потреби

"Розпродаж". Найгірший день для фондового ринку США з 2020 року передував новому звіту про робочі місця


Фото: складське приміщення компанії Amazon
Фото: складське приміщення компанії Amazon

Американська економіка продовжує активно створювати нові робочі місця, але швидкість дещо сповільнилась в квітні, свідчать нові статистичні дані, оприлюднені в п'ятницю. За квітень в США було створено 428 000 робочих місць, повідомляє Бюро статистики праці. Рівень безробіття не змінився і становить 3,6%.

"Дні, коли створювались мільйони робочих місць вже позаду", - відреагували на нову статистику в CNN, вказуючи на прискорене створення нових робочих місць одразу після пандемії. В США на 95% відновилась кількість робочих місць, порівняно з часами до пандемії. В NPR відзначають - кількість нових робочих місць все ще є високою, якщо порівняти з часами до пандемії, коли економіка додавала близько 200 000 робочих місць щомісяця.

На тлі оголошення статистики праці, основні фондові індекси США зареєстрували падіння. S&P 500 впав на 0,6% на середину дня, Dow втратив 200 пунктів, передає Yahoo Finance.

Напередодні, в четвер, на фондових ринках США зареєстрували найгірше падіння з 2020 року, яке багато видань назвали "розпродажем" акцій. В четвер S&P 500 знизився на 3,6%, а індекс акцій високотехнологічних компаній Nasdaq втратив 5%, DOW впав на 1000 пунктів.

Таке падіння пов'язують з очікуваннями щодо звіту про робочі місця в США та рішенням Федерального ререзву підвищити відсоткові ставки. Вперше за 22 роки Федеральний резерв США підвищив відсоткову ставку на половину відосоткових пункта. Такий крок, покликаний стримати інфляцію, ринки розцінили як сигнал про важливість проблеми зростання цін.

Саме інфляцію називають серед питань, які найбільше турбують американців, а також фактором, що спричинив падіння амерканського реального ВВП в першому кварталі 2022 року.

В першому кварталі ВВП США скоротився на 0,4% (1.4% аннуалізованого скорочення), після зростання на 1.7% в останньому кварталі минулого року. Міністерство торгівлі США пов'язало скорочення із більшим поширенням штаму коронавірусу "Омікрон", зменшенням соціальних виплат на підтримку в часи пандемії а також збоями в системі постачання товарів, низьким безробіттям та поширенням інфляції.

В статті використано матеріали NPR, CNN, Yahoo Finance

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG