Спеціальні потреби

Прокуратура України: журналіста Макса Левіна застрелили військові РФ


На фото: Український фотограф і документаліст Макс Левін позує в Києві 5 травня 2019 року. ФОТО: Женя Савілов / AFP
На фото: Український фотограф і документаліст Макс Левін позує в Києві 5 травня 2019 року. ФОТО: Женя Савілов / AFP

Українського фотографа і документаліста Макса Левіна знайшли мертвим на Київщині. Про це повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, в Суботу 2-го квітня. Про зникнення фото-журналіста повідомили на його сторінці у соцмережі Facebook більше двох тижнів тому.

"Беззбройного Максима Левіна військовослужбовці збройних сил РФ вбили двома пострілами зі стрілецької зброї”.
Генпрокурора України

"Загинув професійний фотограф та документаліст Макс Левін.Він зник 13 березня в зоні бойових дій на Київщині. 1 квітня його тіло знайшли неподалік села Гута Межигірська. Мені дуже сумно, я співчуваю його дружині та дітям", - написав Єрмак в Telegram.

Міжнародна громадська організація, яка покликана захищати права людини та свободу слова «Репортери без кордонів» також підтвердила повідомлення про смерть фото-журналіста на своїй сторінці у в Twitter. «Репортери без кордонів» зазначають, що Левіна вбили, як і п’ятьох інших журналістів, від початку неспровокованої війни РФ проти України, 24-го лютого, 2022.

«Полювання на журналістів є воєнним злочином», — заявили у штаб-квартирі «Репортерів без кордонів» в Парижі, додавши, що Левін був «беззбройним і був одягнений у жилетку з написом преса».

На офіційній сторінці Генпрокурори України повідомили, що, за попередніми висновками, - “беззбройного Максима Левіна військовослужбовці збройних сил РФ вбили двома пострілами зі стрілецької зброї”.

Максу Левіну було 40-к років, він мав цивільну дружину, був батьком чотирьох дітей і працював з багатьма українськими та міжнародними ЗМІ, включаючи Reuters, BBC, TRT World, Associated Press, Hromadske та LB.ua.

Джон Пулман, головний редактор Reuters із візуальних матеріалів, також прокоментувв убивство журналіста: «Ми глибоко засмучені, дізнавшись про смерть Максима (Макса) Левіна, давнього співробітника Reuters, в Україні».

"Макс відправляв Reuters захоплюючі фотографії та відео з України, починаючи із 2013 року. Його смерть є величезною втратою для світу журналістики. У цей важкий час наші думки з його сім'єю”, - передає коментар Пулмана, британське агентство новин Reuters.

Коментують, загибиль Макса Левіна і його колеги, журналісти:

“Під Києвом знайшли мертвим фотожурналіста Макса Левіна, який зник майже 3 тижні тому. Він документував війну, коли військові дії загострилися. У нього залишилися дружина, батьки та 4 сини. Іще одна страшна трагедія”, - написала у Twitter журналістка видання “Kyiv Independent”, Анастасія Лапатіна.

“Українського фотографа Макса Левіна знайшли мертвим під Києвом, де він документував російські військові злочини. Макс був хоробрим журналістом і хорошим батьком чотирьох дітей. Я не хочу вірити, що він пішов”, - написала у Twitter Катерина Сергацкова, головна редакторка “Заборона медіа”.

«Жахливо. Повідомляють, що наш колега, фотожурналіст Макс Левін був убитий російськими військами під час виконання завдань на півночі від Києва. Я працював з Максом у Східній Україні протягом 2014-2015 років. Він був талановитим і безстрашним. Я не хочу казати RIP, тому що я не можу повірити", - написав у Twitter Олівер Керролл, кореспондент "The Economist”.

Окрім журналістських робіт, Макс Левін також створив десятки фото- і відеопроєктів для гуманітарних організацій, таких як Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), UN, UNICEF, OSCE, UN Woman.

Раніше Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова повідомляла, що за місяць війни в Україні загинуло 12-ро журналістів, іще 10-ро отримали поранення. "Загалом було зафіксовано 148 злочинів, вчинених окупантами проти працівників ЗМІ", - йдеться на сторінці Венедиктової у Facebook. (ред. дані опубліковані до інформації про загибель Макса Левіна)

Загалом, за даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ)станом на 28 березня, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну загинуло 1179 мирних українців, іще 1860 зазнали поранень.

Більшість людей загинули від вибухової зброї, - уточнюють в організації. Зокрема, йдеться про обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та повітряні удари.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG