Спеціальні потреби

Зміни у воєнній ситуації в Україні обговорюють на шпальтах західних ЗМІ


Фото: український військовиї, Стоянка, Україна, 27 березня 2022 року
Фото: український військовиї, Стоянка, Україна, 27 березня 2022 року

Нещодавні заяви Росії про концентрацію дій на сході України, коментар українського президента Володимира Зеленського щодо відведення сил Росії до стану на 24 лютого, а також українські контрнаступи в деяких регіонах, привернули увагу західних ЗМІ.

Останнім часом російські сили сконцентрувались на бойових діях на сході України, повідомляє АР. Це може бути спробою Путіна переконати Зеленського офіційно здати контроль над Донбасом та Кримом, пише видання з посиланням на інформацію посадовця сфери оборони США. АР також наводить дослідження вашингтонського Інституту вивчення війни, де йдеться, що припинення російського нападу на Київ може свідчити про "нездатність російських сил, радше ніж зміну в цілях чи зусиллях Росії".

Отримання контролю над Тростянцем показало, що" українські сили можуть контратакувати, і росіяни не можуть вважати, що після того, як вони захопили територію, вони її утримають", - наводить WSJ слова британського експерта сухопутної війни Джека Вейтінга. Це, на думку експерта, обмежує російські ресурси, які вони можуть застосовувати для нових нападів. Видання все ж відзначає, що, згідно з повідомленнями західних посадовців, Росія стягує бойовиків групи Вагнера а також тактичні групи зі сходу. Боєготовність цих сил наразі невідома, йдеться в статті.

У Путіна не вийшло провести бліцкриг в Україні, пише Фредерік Кейган, директор вашингтонського Проекту критичних загроз в статті для The Hill. Наразі більш ймовірною є "кривава затяжна війна", аніж перемога Путіна, вважає він. Загроза затяжної війни "може послабити волю українців та Заходу продовжувати воювати і призвести до політичних поступок, яких той не міг здобути військовим чином". Кейган вважає затяжну війну найбільш небезпечним розвитком подій, після застосування Росією зброї масового знищення, і закликає Захід допомогти Україні отримати військову перемогу, одночасно стримуючи Путіна від використання зброї масового знищення.

В неділю Зеленський закликав Росію забрати війська до стану на 24-те лютого. "Я розумію, що змусити Росію повністю звільнити територію неможливо, це призведе до третьої світової війни", - вказав він. "Цей коментар Зеленського а також повідомлення про зміну стратегії Росії в регіоні, можуть сигналізувати можливу нову стадію війни, більш обмежену, якій можна побачити кінець", - пише видання New York Post. В неділю посол України в США Оксана Маркарова підтвердила в інтерв'ю NBC, що Україна не визнаватиме незалежність Донбасу.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG