Спеціальні потреби

Ціни на нафту злетіли на тлі обговорень можливих нових обмежень щодо РФ


Ціна на нафту досягла найвищого значення за 13 років і сягнула 139 доларів за барель нафти брент і 130.5 дол за WTI, повідомляють західні ЗМІ.

У своєму відеозверненні український президент Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту бойкотувати російські нафтопродукти.

Європейська Комісія розгляне шляхи обмеження залежності від російського викопного палива вже у вівторок. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час спільного брифінгу для преси з італійським прем'єр-міністром Маріо Драгі.

Пропозиції Єврокомісії спрямовані на диверсифікацію енергопоставок, інвестиції у відновлювані джерела енергії, покращення енергоефективності.

Сполучені Штати розглядають можливість відмови від імпорту російської нафти, заявив державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен в інтерв’ю на каналі CNN, у неділю, повідомляє Державний департамент США.

За його словами, Вашингтон разом із союзниками в Європі вивчають таку можливість.

«Коли йдеться про нафту, російську нафту – я вчора говорив телефоном із президентом і іншими членами уряду саме на цю тему, і ми зараз говоримо з нашими європейськими партнерами та союзниками, аби скоординовано розглянути перспективу заборони на імпорт російської нафти, водночас забезпечуючи належне постачання нафти на світові ринки. У цю мить ведеться активне обговорення цього», – сказав Блінкен в інтерв’ю ведучому каналу Джейку Тепперу.

Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі в листі до конгресменів оголосила про розробку нового закону, який би заборонив імпорт енергопродуктів з Росії, що " і далі ізолювало б російську економіку". Крім обмежень на імпорт, законопроект може передбачати обмеження торгівлі США з Росією та Білоруссю а також кроки з виключення Росії зі Світової організації торгівлі.

XS
SM
MD
LG