Спеціальні потреби

Держдеп засудив застосування сили проти протестувальників у Росії


Сполучені Штати засуджують застосування сили проти протестувальників у Росії, йдеться в заяві Державного департамента США 31 січня.

«США засуджують тривали застосування російською владою жорсткої тактики проти мирних протестувальників і журналістів другий тиждень поспіль», – йдеться в заяві американського зовнішньополітичного відомства.

Державний департамент закликає російську владу звільнити затриманих за «здійснення своїх прав людини», в тому числі – російського опозиціонера Олексія Навального.

За даними центру «ОВД-Інфо», загалом під час протестів 31 січня затримали вже понад 2 тисяч людей.

Як повідомляє російська служба Радіо Свобода, під час затримання протестувальників у Санкт-Петербурзі поліція застосовує електрошокери. У Москві зокрема затримують протестувальників, які зібралися біля слідчого ізолятора «Матроська тиша», де утримують Навального.

За повідомленнями, в Москві загорівся поліцейський автомобіль, який вже загасили.

Під час акцій протесту затримали і кількох журналістів, у тому числі – фрілансера Радіо Свобода Андрія Афанасьєва.

Його зупинила дорожня поліція у далекосхідному російському місті Благовіщенськ. Афанасьєв прямував на місце проведення акції.

Попри наявність прес-карти та доказів того, що він виконує професійні обов’язки, журналіста доправили до місцевого поліцейського відділку.

Акції 31 січня відбуваються за тиждень після перших масових протестів в Росії на підтримку опозиційного політика Олексія Навального 23 січня. Його заарештували на 30 діб після повернення в Росію з Німеччини. По всій країні минулої суботи затримали понад 3700 людей, адмінарешти і штрафи отримали понад 100 затриманих. Слідчий комітет порушив щонайменше 21 кримінальну справу.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG