Спеціальні потреби

Джонсон виключив можливість проведення Шотландією референдуму про незалежність у найближчі роки


Новий референдум про незалежність Шотландії може відбутися лише за життя наступного покоління, заявив у неділю прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, в той час як лідерка Шотландії закликала провести нове голосування в зв'язку з «Брекзітом»

«З власного досвіду я знаю, що референдуми в нашій країні - це не дуже веселий захід, - заявив Джонсон, виступаючи в програмі BBC. - Вони не є особливо об'єднуючою силою в національному настрої і повинні проводитися не частіше, ніж раз в покоління».

У 2014 році Шотландія проголосувала за те, щоб залишитися в складі Сполученого Королівства.

Лідерка Шотландської національної партії Нікола Стерджен тоді говорила про нього як про голосування, яке може мати місце лише раз на покоління, але тепер стверджує, що вихід Великобританії з ЄС, проти якого голосувала більшість шотландців, змінив правила гри. Нещодавні опитування показали послідовну підтримку ідеї незалежності, яку підкріплюють суперечки Лондона і автономних урядів щодо боротьби з пандемією коронавірусу.

«Занадто довго уряди Сполученого Королівства вели Шотландію в неправильному напрямку, кульмінацією чого став" Брекзіт ". Не дивно, що так багато жителів Шотландії вирішили: досить », - йдеться в заяві Стерджен, розміщеному на сайті її партії в суботу. «Ми не хотіли виходити, і ми сподіваємося незабаром знову приєднатися до вас як рівного партнера», - додала вона, звертаючись до ЄС.

Джонсон виключив проведення нового референдуму, але Стерджен, ймовірно, буде посилатися на наявний у неї мандат і чинитиме тиск на прем'єр-міністра, якщо її партія покаже гарні результати на майбутніх місцевих виборах.

Відповідаючи на питання, чому справедливо було повторно провести референдум про членство в ЄС, але не ще один референдум про незалежність Шотландії, Джонсон сказав: «Різниця в тому, що у нас був (європейський) референдум, і ми провели ще один в 2016 році. Здається, це правильний проміжок».

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG