Спеціальні потреби

Дев’ятий день «шатдауну» – ознак закінчення часткового закриття уряду США нема


FILE - The US Capitol is seen during a government shutdown in Washington, DC, Dec. 27, 2018.
FILE - The US Capitol is seen during a government shutdown in Washington, DC, Dec. 27, 2018.

Часткове закриття федерального уряду США триває дев'ятий день. Президент США Дональд Трамп, як і раніше, підкреслює необхідність будівництва стіни на кордоні з Мексикою.

У суботу Трамп написав в «Твіттері», що демократи повинні взяти ініціативу в свої руки і покласти край закриттю уряду. «Я чекаю демократів в Білому домі для укладення угоди про безпеку на кордоні», - написав він.

Трамп вимагає виділити 5 мільярдів доларів на будівництво стіни, в той час як демократи підтримують помірне збільшення фінансування охорони кордону в цілому, але рішуче виступають проти будівництва стіни.

У серії твітів, опублікованих в п'ятницю, Трамп знову пригрозив закрити кордон з Мексикою і припинити допомогу Гондурасу, Гватемалі і Сальвадору, якщо Конгрес не профінансує будівництво стіни. Він також закликав змінити «безглузді», на його думку, імміграційні закони США.

Закриття кордону з Мексикою означатиме створення перешкод для торгівлі між двома країнами, обсяг якої становить 1,68 мільярда доларів в день. Крім того, правозахисники назвали будь-які кроки щодо закриття кордону «негідними».

В одному з суботніх твітів Трамп назвав загибель двох дітей з Гватемали, які перебували під вартою в США, наслідком «жалюгідною імміграційної політики» демократів. Це був його перший коментар з приводу загибелі дітей, який з'явився в той же день, коли міністр внутрішньої безпеки Кірстен Нільсен завершувала візит до південного кордону США, де вона заявила: «Система явно перевантажена, і ми повинні об'єднати зусилля, щоб вирішити цю гуманітарну кризу ».

Трамп відмовляється від коментарів стосовно того, чи готовий він погодитися на суму, менше 5-ти мільярдів доларів, які він вимагає на будівництво стіни. Коли в середу журналісти запитали його, як довго, на його думку, триватиме закриття уряду, він заявив: «Стільки, скільки буде потрібно».

З 2,1 мільйона федеральних службовців, понад 800 тисяч відправлені в адміністративні відпустки без оплати. З них близько 420 тисяч держслужбовців продовжать роботу, але виплата зарплати їм припинена.

Демократи звинувачують Трампа в тому, що він «занурив країну в хаос», відзначаючи, що кілька тижнів тому він заявляв, що буде «пишатися» тим, що за закриття уряду, викликане суперечками навколо фінансування стіни, буде «відповідальний» він.

Республіканська партія зараз контролює обидві палати Конгресу. Однак у четвер до роботи приступає новий склад Конгресу, в якому демократи контролюватимуть Палату представників.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG