Спеціальні потреби

Єврейська та мусульманська родини потоваришували через імміграційний указ Трампа


Опозиція до імміграційного указу Трампа об'єднала єврейську та мусульманську родини. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Опозиція до імміграційного указу Трампа об'єднала єврейську та мусульманську родини. Відео

Запекла дискусія навколо імміграційного указу Дональда Трампа мала доволі несподіваний ефект: згуртування людей різних віросповідань.

Рабин Джордан Бендат-Епл вирішує провідати свого нового друга - мусульманина Фатіга Йилдирима, який мешкає в Шаумбурзі, що у передмісті Чикаго.

Вперше вони зустрілися цьогоріч у січні в Чиказькому аеропорту О'Хара, де брали участь в акції протесту проти указу президента Трампа, що обмежує в’їзд до США для деяких мусульман. Фатіг ніс 7-річну доньку Марієм, а рабин Джордан посадив на плечі 9-річного сина в кіпі. Цей момент уловив фотограф.

Після протесту Фатіг і Джордан обмінялися номерами телефонів. Рабин запросив свого нового друга з родиною в гості. В результаті, їх історію підхопили медіа.

"Це те, за що я готовий стояти, я радий, що заявив про свою незгоду зі забороною публічно", каже Фатіг про участь у протесті. Рабин каже, до акції протесту він приєднався, тому що відчував, що просто мусив проявити солідарність з мусульманською громадою.

"Я не пішов на цей протест аби висловити незгоду з президентом Трампом чи ще з кимось. Я пішов, щоби показати, що я на боці тих людей, які постраждали від цієї заборони", каже рабин та викладач Інституту єврейської духовності Джордан Бендат-Епл.

Після ближчого знайомства спроби друзів пізнати культутру й релігію одне одного продовжилися - за потягуванням турецького чаю та мацою з козячим сиром.

"Моя зустріч із Фатігом не лише подарувала мені можливість мати міжконфесійний діалог, але й отримати справжнього друга. В його родині мене завжди приймають гостинно й з привітністю", розповідає Джордан.

Історія зростаючої дружби між сім'ями єврея та мусульманина отримали національну увагу в розпал заходів депортувати нелегальних іммігрантів та сплеску антисемітських інцидентів.

Фатіг вірить – подібність між їхніми релігіями дійсно могла б покласти край ненависті та фанатизму.

"Іслам, іудаїзм і християнство - всі вони, так чи інакше, належать до Авраамічної релігійної традиції. Тому ми маємо багато подібних історій у всіх цих релігіях. Якщо саме це ми будемо промотувати через міжконфесійний діалог, то ми можемо зупинити фанатизм, ненависть і дискримінацію в світі", вважає Фатіг.

При цьому обидва друга переконані: й для них самих і для їхніх дітей надзвичайно важливо сформувати тісні зв'язки і – відтак – створити толерантніше суспільство.

Дивіться також: Президент Дональд Трамп підписав новий імміграційний указ

Президент Дональд Трамп підписав новий імміграційний указ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG