Спеціальні потреби

Ердоган звинуватив Нідерланди у «нацизмі та фашизмі» та вимагає санкцій


Президент Туреччини Реджеп Ердоган попередив Нідерланди у неділю, що вони «заплатять відповідну ціну» за те, що відмовили міністру закордонних справ Мевлюту Чавушоглу у вїзді в країну та видворили іншого міністра з тим, щоб останні не змогли взяти участь у демонстраціях разом з турецькими іммігрантами. Ердоган звинуватив голландський уряд, свого союзника по НАТО, у проявах «нацизму та фашизму», заявивши, що лише репресивний режим міг не дозволити офіційним особам вїзд в країну.

Міністру закордонних справ Туреччини Мевлюту Чавушоглу заборонили приземлитися в Нідерландах через зростаюче неприйняття кампанії, яку турецька влада веде в країнах Європейського Союзу напередодні квітневого референдуму в Туреччині, за допомогою якого Ердоган домагається розширення своїх повноважень. Прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявив у неділю, що Анкара "найжорсткішим чином» відреагує на «неприйнятну поведінку» нідерландської сторони.

Турецька влада зі своєї сторони заблокували будівлю посольства Нідерландів в Анкарі та заявили, що присутність в країні посла Нідерландів небажано. Премєр-міністр Нідерландів Марк Рютте назвав заяви Ердогана «божевільними». «Туреччина – горда країна. Нідерланди – горда країна. Ми не можемо будувати стосунки в умовах таких погроз та шантажу», - заявив Рютте.

У Туреччині відбулись акції протесту проти дій Нідерландів. Демонстрант проник на територію консульства Нідерландів в Стамбулі і замінив прапор Нідерландів на турецький. Попри те, що днем раніше консульство було закрите, а біля будинку будівлі були виставлені пости поліції, протестувальнику таки вдалося проникнути на дах дипломатичного представництва. Замінивши прапор, він вигукнув «Аллах акбар», після чого втік. Через кілька хвилин прапор Нідерландів повернули на місце.

Раніше в неділю в Роттердамі відбулися зіткнення між нідерландської кінною поліцією і прихильниками турецького уряду, які виступали проти заходів, вжитих щодо турецьких міністрів. Перед зіткненнями близько двох тисяч демонстрантів зібралися біля консульства Туреччини в Роттердамі, другого за величиною міста в країні, щоб висловити підтримку уряду президента Реджепа Тайіпа Ердогана.

Незабаром після півночі поліція почала витісняти демонстрантів з території навколо консульства. Як повідомляє інформагентство AFP, піші та кінні поліцейські застосували силу, намагаючись відтіснити натовп.

Після інциденту Чавушоглу заявив, що Туреччина «вживе всіх необхідних заходів» проти Нідерландів. Раніше він пригрозив ввести жорсткі економічні і політичні санкції.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG