Спеціальні потреби

Миру немає альтернативи – Іраклій Гарібашвілі


Москва знову не виконує умови мирної угоди 2008 і продовжує політику повзучої агресії – МЗС Грузії.

Грузія відновить свою територіальну цілісність, але тільки мирним шляхом. Про це говорили грузинські політики в своїх виступах в день сьомої річниці російсько-грузинської п'ятиденної війни. Представники грузинської влади та опозиції вшанували 8 серпня пам'ять загиблих грузинських військових і поклали квіти до Меморіалу Героїв на Мухадгвердском кладовищі в Тбілісі.

«Грузія буде єдиною, цілісною і сильною державою. Ми це зробимо не ціною життя людей, а тієї єдиною політикою, яка повинна об'єднати всіх ... Грузія повинна об'єднатися не ціною крові і протистояння, а ціною любові і дружби. Цей процес продовжується і обов'язково завершиться успіхом », - заявив 8 серпня президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, зазначивши також, що згадуючи героїв, які віддали життя в боротьбі за збереження державності Грузії, у Тбілісі думають і« про ті помилки, які були допущені ».

У свою чергу прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що, незважаючи на окупацію Росією грузинських територій, Тбілісі намагається вести з Москвою діалог, «вдаючись до розумній політиці», але в той же час - зберігаючи «принциповість».

«Миру немає альтернативи. Якщо ми хочемо повернути втрачені території і жити мирно з нашими абхазькими і осетинськими братами, є тільки єдиний вихід - шляхом мирних переговорів потрібно відновити взаємну довіру з нашими абхазькими і осетинськими братами», - заявив грузинський прем'єр 8-го серпня.

Нагадаємо, в результаті російсько-грузинської п'ятиденної війни Росія визнала незалежність двох грузинських регіонів - Абхазії та Південної Осетії - і ввела додаткові війська і озброєння на свої військові бази на даних територіях. Усі держави світу - за винятком Росії, Венесуели, Нікарагуа і Науру - визнають ці регіони територією Грузії, окупованою Росією.

«Політика деескалації»

У зв'язку із сьомою річницею російсько-грузинської війни МЗС Грузії розповсюдило заяву, в якій сказано, що, не зважаючи на конструктивну політику Грузії відносно РФ, Москва знову не виконує умови підписаного нею ж в 2008 році угоди про припинення вогню і «продовжує політику повзучої анексії» .

«У сьому річницю серпневої війни 2008 року, 20% територій Грузії знову окуповані, в результаті чого грубо порушуються фундаментальні права місцевого населення Абхазії і Цхінвальського регіону, а сотням тисяч жертв етнічної чистки не надається право на безпечне і гідне повернення в свої будинки», - сказано в заяві зовнішньополітичного відомства Грузії від 7-го серпня.

Тим не менш, заявляють в МЗС Грузії, «уряд Грузії продовжить здійснення політики деескалації щодо Москвою і скористається усіма наявними дипломатичними і політичними важелями з метою мирного врегулювання існуючого конфлікту, на підставі принципу суверенітету і територіальної цілісності Грузії в рамках визнаних на міжнародному рівні кордонів» .

МЗС Грузії також висловив співчуття сім'ям і рідним загиблих солдатів і мирного населення. Згідно з офіційною статистикою, в ході серпневої війни з грузинської сторони загинули 412 осіб, при цьому 228 мирних жителів, 170 військових і 14 поліцейських. Число поранених склало 1,747 тисячі чоловік. Безвісти зниклими вважаються десять військових і четверо поліцейських.

«Єдиний спосіб»

Одночасно Москва стверджує, що «не сприймає військових рішень» конфліктів і, що під час війни 2008 року діяла відповідно до норм міжнародного права. Про це в день сьомої річниці серпневої війни заявив прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв.

«До переможного кінця»

Михайло Саакашвілі, в 2008 році займав пост президента Грузії, також поширив 8 серпня заяву, в якій поділився своїми спогадами про серпневі дні 2008 року. За словами Саакашвілі, після «багатьох днів» обстрілу грузинських сіл з контрольованою Росією території, а також після отримання увечері 7 серпня «неспростовних даних» про проникнення російської бронетехніки через Рокський тунель на територію Грузії, він прийняв рішення дати наказ грузинській армії зупинити просування російських сил .

«У перші ж години бійці 4-ої бригади під командуванням генерала Каландадзе підбили колону російських танків і важко поранили командувача російської 58-ї армії, генерала Хрулєва. Після цього росіяни підняли в повітря більше 200 літаків і вертольотів, і стали масово бомбити всю територію Грузії. Завдяки поставленої Україною ППО, ми підбили 14 літальних апаратів, після чого запас ракет системи Бук у нас вичерпався. Після кількох днів героїчного опору і щоб уникнути оточення, наші війська почали відходити на захист столиці, а росіяни отримали наказ рушити на столицю для повалення мого уряду », - стверджує екс-президент Грузії, нині губернатор Одеської області України.

Саакашвілі підкреслив роль Сполучених Штатів серед інших міжнародних партнерів Грузії «у підтримці грузинської демократії», в результаті чого, як стверджує екс-президент, «Путін був змушений зупинитися на підступах Тбілісі».

«Незважаючи на захоплення додаткових шматків нашій території, Росія не могла вирішити жодної зі своїх стратегічних завдань ... Сьогодні ця боротьба триває в Україні ... Начальник штабу п'ятьдесят восьмий армії воює на Донбасі, а генерал Каландадзе допомагає готувати українських захисників. Спільними зусиллями ми доведемо цю боротьбу до переможного кінця », - заявив Михайло Саакашвілі.

Примітно, що опоненти Михайла Саакашвілі, включаючи нинішній уряд Грузії, стверджують, що війна з Росією в 2008 році була результатом «необдуманої політики», яку нібито вів екс-президент.

Передрук зі сторінки російської служби Голосу Америки.

http://www.golos-ameriki.ru/content/article/2909245.html



Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG