Спеціальні потреби

Верховна Рада підтримала закон про відмову України від позаблокового статусу


Верховна Рада проголосувала за президентський законопроект щодо відмови України від позаблокового статусу за основу та в цілому.

«За» проголосували 303 народних депутатів. 8 народних депутатів проголосували «проти».

Звертаючись до депутатів Ради перед голосуванням, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що відмова від нейтрального статусу України підкреслює її прагнення до зближення з Європою і Заходом.

«Це неодмінно вестиме нас до інтеграції в європейський та євроатлантичний простір», - сказав міністр.

Процес вступу в Альянс, ймовірно, займе роки, проте представник НАТО в Брюсселі заявив: «Наші двері відкриті, і Україна стане членом НАТО, якщо вона звернеться з таким проханням, відповідатиме стандартам і дотримуватися необхідних принципів».

Глава російського уряду Дмитро Медведєв назвав запропонований Порошенком законопроект заявкою на вступ до НАТО і попередив, що Москва зробить у відповідь заходи.

«Президент України направив до Верховної Ради законопроект про відмову від позаблокового статусу своєї держави. По суті - заявку на вступ до НАТО, перетворивши Україну на потенційного військового супротивника Росії», - заявив Медведєв на своїй сторінці в Facebook. Ця публікація з'явилася ще до голосування в Раді.

За словами російського прем'єра, це рішення матиме «вкрай негативні наслідки», і Росії «доведеться реагувати» на нього.

Відмова України від позаблокового статусу не принесе нічого, «крім великого шуму», заявив постійний представник Росії в ОБСЄ Андрій Келін.

За словами Келіна, Україна не може вступити в НАТО, оскільки не відповідає критеріям Альянсу ні в економічному, ні в політичному плані.

«Це недружній стосовно нас крок, особливо в нинішній ситуації. Цей політичний вектор тільки додасть неприємностей, напевно, і гостроти у стосунках», - цитує Келіна РІА Новини.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що прийняття закону про відмову України від позаблокового статусу є контрпродуктивним і нагнітає конфронтацію.

«Це контрпродуктивно, це тільки нагнітає конфронтацію, створює ілюзію, що шляхом прийняття таких законів можна врегулювати глибоку внутрішню кризу в Україні», – сказав він.

«Немає іншого шляху, лише конституційна реформа за участю всіх регіонів, усіх політичних сил України, здатних задати правильний тон», – додав Лавров.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG