Спеціальні потреби

У Вашингтоні виконавиці зі Сходу і Заходу України дали спільний концерт


У Вашингтоні виконавиці зі Сходу і Заходу України дали спільний концерт
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00

Сопрано Софія Соловій на концерті в американській столиці

Спільний концерт двох українських виконавиць відбувся цими днями у Вашингтоні. На одній сцені вони символічно поєднали Схід і Захід України. Піаністка Оксана Скідан, яка народилася в Краматорську, і сопрано Софія Соловій зі Львова – обидві багато років поспіль живуть закордоном. Власниці престижних музичних нагород у столиці США виступили перед українською й американською публікою і – передали слова підтримки додому.

Оксана Скідан, як піаністка, дебютувала в Краматорську, росла в Слов’янську і Донецьку, поки не виїхала на навчання до Сполучених Штатів Америки, де і залишилась. Вибору професії вона – завдячує мамі й улюбленій вчительці Валентині Жарко, теплі спогади про заняття з якою береже і досі. Нині війна пройшлася по усіх місцях, де Оксана росла, і це важко прийняти.

«Я сподіваюсь, що своїми концертами можу показати, що нема різниці – Схід це чи Захід України. Що конфлікт, який відбувається зараз – він настільки штучний. Так, Софія Соловій, із якою ми будемо виступати, вона із Західної України, а я зі Східної – і ми дивовижно добре працюємо разом. Щось розповідає мені вона, щось я їй. Але у нас однакове дитинство, однакові спогади. І так ми представляємо на сцені Східну і Західну Україну, але ми разом, і Україна єдина», – розповідає Оксана Скідан.

Скідан співчуває колегам із Донецької філармонії й каже, що не може говорити за них, але розуміє: чому вони продовжують давати концерти. Музика завжди – має таку силу, якої нема у жодного політика, - переконана виконавиця. В цьому піаністка пересвідчилася на концерті в пам’ять за жертвами малайзійського літака. Публіка в залі не здатна була стримати сліз.

Я сподіваюсь, що своїми концертами можу показати, що нема різниці – Схід це чи Захід України
Оксана Скідан, піаністка

«Можливо хтось плакав, бо концерт був присвячений загиблим із малайзійського літака, можливо, бо у них родичі в Україні і вони розуміють – наскільки те, що відбувається трагічно і серйозно, а хтось може мав свої причини, але їх сльози свідчили, що вони нас почули і що ми зачепили щось дуже важливе і живе», - пригадує піаністка.

Сопрано Софія Соловій – родом зі Львова, але вже понад десятиліття живе в Італії. Виступати у Вашингтоні вона приїхала вперше. Соловій каже, що від співпраці з Оксаною Скідан багато чому навчилася. І навіть попри те, що її вже кілька разів кликали виступати у Римській опері й в Королівському театрі Мадрида скромно запевняє – що тільки починає перевіряти свої сили.

«Я вважаю, що тільки починаю. Крім того, не я це сказала, але коли людина думає, що вона вже досягнула всього, то наступний крок це крок вниз», – зазначає Софія Соловій.

Софія давно не була вдома: вона працює у багатьох країнах Європи. Але, каже, нині – як ніколи раніше – відчуває підтримку колег. Ситуація в Україні мало кого лишає байдужим.

Коли сталося це все, то всім було надзвичайно тяжко і всі були в шоці. Але це була трагічна опера, то все що відбувалося, всі ті емоції я видала потім на сцені
Софія Соловій, співачка

«В лютому у тому ж Мадриді я мала продукцію і там був польський режисер, польська костюмерка і постійно ми про це говорили. А коли сталося це все, то всім було надзвичайно тяжко і всі були в шоці. Але це була трагічна опера, то все що відбувалося, всі ті емоції я видала потім на сцені», - каже співачка.

Виступом і Оксани Скідан, і Софії Соловій публіка й організатори лишились задоволеними. Одна з організаторів концерту пані Христя Соневицька запевняє: в майбутньому планує запросити Софію Соловій із Італії до США ще раз.

«Я така зворушена. Я рідко коли плачу на концертах, але вона мене допровадила до сліз», – каже Христя Соневицька.

Однак чи не найбільше гордий виступом мами-піаністки її син Андрій. Він із виглядом профі робить на концерті мамині фото і підтримує татові слова: перед виступом мама завжди ретельно готується і нервує.

Я така зворушена. Я рідко коли плачу на концертах, але вона (Софія) мене допровадила до сліз
Христя Соневицька, організатор концерту

«Вона завжди нервується. Вона каже, що якщо ти перестаєш хвилюватися, то пора припиняти грати. Тому перед відповідальним концертом ми намагаємося триматись від неї подалі і давати їй змогу розслабитися», - каже Ніл Шол, чоловік Оксани Скідан.

У перерві й після концерту слухачі здають гроші на допомогу українській армії. Ініціатори акції – «Юнайтед Гелп Юкрейн» (United Help Ukraine) кажуть – безмежно вдячні виконавицям за те, що ті дозволили збір коштів на ліки для солдатів. Поки триває так зване «перемир’я» кількість поранених не зменшується. А сила музики без зайвих слів не лише змушує замислитись, а й допомогає рятувати людські життя.

Дивіться також: Українська школа в Нью-Йорку активно підтримує українських військових

  • 16x9 Image

    Тетяна Харченко

    Має більш ніж 16-річний досвід у журналістиці. Починала з роботи кореспондентки на радіо «Континент» у Києві. Відтоді працювала журналісткою на телеканалі СТБ, а також у виданнях: «Україна молода», «Газета по-українськи», «Новинар»; спеціальною кореспонденткою і текстовою редакторкою ранкових випусків телеканалу СІТІ, оглядачкою та головною редакторкою сайту «Медіа Бізнес»; дописувала для National Geographic Україна.

    Має дві вищі освіти – за першою – фольклористка й викладачка української мови та літератури. Диплом режисерки документального кіна отримала як стипендіатка програми Fulbright, в американському університеті Wake Forest, що у Північній Кароліні.

    Є авторкою кількох документальних короткометражних фільмів, два з яких – «Пісні надії» та «Солдат-метелик» – були показані на американських кінофестивалях: RiverRun International Film Festival та Princeton Film Festival. З «Голосом Америки» була від весни 2014 року до осені 2017 року. Працювала як відеооператорка, журналістка та продюсерка. Відзняла серію сюжетів про українську діаспору в США з Бостона, Нью-Йорка, Парк-Сіті, Балтимора, Вашингтона, Арлінгтона, Нью-Джерсі та Лос-Анджелеса.       

XS
SM
MD
LG