Спеціальні потреби

У США не вщухають протести


Акція протесту в Нью-Йорку
Акція протесту в Нью-Йорку

У неділю в низці американських міст пройшли нові акції протесту проти недавніх рішень лави присяжних не висувати звинувачень проти білих поліцейських, чиї дії призвели до смерті беззбройних чорношкірих.

Сотні демонстрантів вийшли з церков у Чикаго і попрямували на вулиці, щоб заявити протест проти несправедливого, на їхню думку, ставлення білих поліцейських до чорношкірих чоловіків, яке деколи призводить до смертельного результату.

Демонстранти в Маямі заблокували ділянку шосе, загальмувавши рух автомобілів, що прямували в бік міжнародного арт-шоу Art Basel в Маямі-Біч.

Демонстрації також відбулися в Нью-Йорку, Філадельфії та Сіетлі.

У Берклі, штат Каліфорнія, в неділю пройшла мирна демонстрація, після того як суботня акція протесту в цьому місті перетворилася в насильницькі зіткнення демонстрантів з поліцією.

Хвиля демонстрацій почалася в середу, коли велика лава присяжних в Нью-Йорку вирішила не висувати звинувачень проти поліцейського Деніела Панталео, що застосував при затриманні Еріка Ґарнера задушливе захоплення, в результаті якого пізніше 43-річний батько шістьох дітей помер.

На відео арешту Ґарнера чутно, як він каже: «Я не можу дихати», в той час як поліцейські притискають його до землі.

За дев'ять днів до цього рішення велика лава присяжних винесла аналогічний вердикт в місті Ферґюсон, штат Міссурі, щодо поліцейського Даррена Вілсона, який застрелив у серпні 18-річного Майкла Брауна.

Начальник поліції Нью-Йорка Білл Бреттон заявив у неділю, що внутрішнє розслідування обставин смерті Ґарнера може тривати до чотирьох місяців.

Міністерство юстиції США також проводить розслідування, щоб встановити, чи були порушені громадянські права Ґарнера.

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо в телевізійному інтерв'ю в неділю заявив про необхідність «чесної розмови» про історію расизму в США, яка сприяла б об'єднанню поліції і місцевої громади.

Активіст за громадянські права Ел Шарптон оголосив про намір провести у Вашингтоні в суботу 13 грудня Національний марш проти насильства поліції на знак протесту проти вбивства Ґарнера, Брауна та інших.

Спеціальний доповідач ООН у справах меншин Ріта Їжак закликала до перегляду діяльності поліції в США. За її словами, рішення двох колегій присяжних «викликали у багатьох занепокоєння з приводу системи безкарності у випадках, коли жертвами надмірного застосування сили є представники афроамериканської або іншої меншини».

Дивіться також: Події у Ферґюсоні вимагають проведення реформ

XS
SM
MD
LG