Спеціальні потреби

Улюблений "німецький професор" російських ЗМІ виявився проФФесором?


Російські ЗМІ часто посилаються на заяви "професора", академічний статус якого під великим сумнівом.
Російські ЗМІ часто посилаються на заяви "професора", академічний статус якого під великим сумнівом.

Німецький "професор" Лоренц Хааг, заяви якого часто наводять російські ЗМІ, не має відповідного вченого звання. Крім того, він причетний до діяльності організації, яку німецькі ЗМІ пов'язували із російської розвідкою. Про це йдеться у публікації "Радіо Свобода".

Російські ЗМІ часто цитують заяви Лоренца Хаага, у яких він високо оцінює діяльність Володимира Путіна, захищає дії Росії в Україні та закликає Захід пом'якшити позицію щодо Москви.

Втім, серія публікацій російських та німецьких блогерів вказує, що Хааг не має вченого звання професора, а "Агенція глобальних комунікацій", яку він нібито представляє, є фікцією. Розслідувачі також висловили сумніви у самому існуванні Хаага.

Серед посад, які російські ЗМІ приписували Хаагу, значаться такі: голова Агенції глобальних комунікацій, голова товариства Південно-західна Саксонія та повноважний представник Федерації космонавтики Росії в країнах Європи, Америки та Канади. Російським ЗМІ він надавав коментарі з приводу Південної Осетії, розміщення ракет у Польщі, політ Гагаріна, висадки союзників у Нормандії, ролі СРСР у Другій світовій війні, сприйняття Великої вітчизняної війни у Прибалтиці, приєднання Криму до Росії, а також коментував російську поезію та виступи російських самодіяльних колективів.

"Професор Лоренц Хааг, голова "Агенції глобальних комунікацій" існує лише в уяві кореспондентів ІТАР-ТАСС, яким регулярно та багато років він у якості "німецького експерта" дає інтерв'ю та хвалить Путіна. Немає у Німеччині такого професора, і агенції такої теж немає", - писав 6-го жовтня на своїй сторінці у Facebook історик Дмитро Хмельницький, який мешкає у Німеччині.

Інший блогер, Павло Гнілорибов, дослідив заяви, які російські ЗМІ приписують Хаагу та спробував відшукати організації, які Хааг буцімто представляє. Гнілорибов так і не зміг відшукати "Агенцію глобальних комунікацій", натомість знайшов фотографію Хаага на сайті "Інституту економічних інновацій". При цьому, зателефонувавши за вказаними на сайті телефонами, блогер вислухав повідомлення, що номери не існують або відключені.

Дослідження "Радіо Свобода" також не знайшло підтверджень того, що Хааг має наукове звання, і не змогло встановити його профільну дисципліну.

За словами Дмитра Хмельницького, Хааг був пов'язаний із діяльністю у Німеччині підставної організації "Академія проблем безпеки, охорони та правопорядку", яку російська розвідка використовувала для вербування.

"Академію", яка спеціалізувалась на штампуванні фальшивих російських нагород та використовувала їх, як привід для контактів високого рівня по всьому світу, закрили після гучного скандалу у 2008-му році.

Хмельницкий припускає, що Хааг отримав звання "професора" саме від цієї структури.

"Професор Лоренц Хааг існує лише у російській пресі. Як правило, з ним спілкуються журналісти ТАСС, виникає одне і те саме ім'я – Володимир Смєлов, він бере у нього інтерв'ю, яке потім передруковується в газетах", - розповідає Хмельницький.

Прикметно, що сам "професор" Хааг відгукнувся на викриття у ще одному інтерв'ю ТАСС. Він закликав блогерів "не сіяти ворожнечу між Заходом та Росією".

Дивіться також : Ідеологія, відроджена Путіним, загрожує самій Росії! - Френсіс Фукуяма

Ідеологія відроджена Путіним загрожує самій Росії! - Френсіс Фукуяма
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG