Спеціальні потреби

Знищення ІДІЛ: світ визначається зі ставленням до планів США


США збирають коаліцію для боротьби з "Ісламською державою"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

США збирають коаліцію для боротьби з "Ісламською державою"

Барак Обама обіцяє знищувати бойовиків Ісламської Держави, де б вони не були, навіть у Сирії.

Упродовж кількох місяців світ спостерігав за брутальним наступом бойовиків Ісламської держави на території Іраку та Сирії. Ісламісти змогли не лише взяти під контроль частини двох країн, але й розгорнули масштабну систему рекрутування до своїх лав іноземців.

Президент США у своєму вечірньому зверненні до американців заявив, що дії ІДІЛ становлять загрозу національній безпеці США, тому Сполучені Штати переходять до активних дій.

"Я дав чітко зрозуміти, що ми переслідуватимемо терористів, які несуть загрозу нашій країні, де б вони не були. Це означає, що я не вагатимусь вжити заходів проти ІДІЛу як у Сирії, так і в Іраку. Це є наріжним принципом мого президенства: якщо ви погрожуєте Америці – ви не знайдете собі спокійного місця", - заявив Президент США Барак Обама.

Антитерористична стратегія Вашингтона буде подібною до дій США у Ємені та Сомалі. За словами Барака Обами, його кінцева мета – роздробити та знищити Ісламську Державу.

Президент США також заявив, що докладе зусиль до знищення основних баз бойовиків і в Іраку і у Сирії. Він планує також збільшити військову підтримку сирійський опозиції, яка веде війну на два фронти: безпосередньо проти ІДІЛу та режиму Башара аль-Ассада.

Чому США дали зброю курдам?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Світ уважно слухав слова Обами – чи почнеться нова воєнна кампанія на Близькому сході, як вона виглядатиме і хто в ній братиме участь?

Посланець ООН до Сирії Стеффен де Містура заявив, що світ мусить стримати наступ бойовиків.

"З терористичними групами слід боротися – це очевидно. Міжнародна спільнота наближається все ближче і ближче до об’єднання навколо цього питання", - сказав Стеффен де Містура.

Намір уряду США застосувати силу у Сирії негайно розкритикували у в офіційному Дамаску.

"Будь-які дії без згоди сирійського уряду розцінюватимуться як атака на Сирію. Ми не можемо говорити про сирійську відповідь на будь-яку агресію, якщо вона не мала місця і ми не знаємо якою буде ця агресія. Позаяк, за міжнародним правом має бути кооперація. Кооперація з Сирією та сирійський дозвіл на будь-які дії чи то військові, чи ні, на сирійський території", - заявив міністр з Національного примирення Сирії Алі Гайдар.

Він помер, щоб люди знали правду про Сирію - мати журналіста страченого ІДІЛ
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Про залучення до боротьбі з ІДІЛом регіональних потуг, зокрема Саудівської Аравії, вже почав переговори держсекретар США Джон Керрі. Інші країни - Єгипет, Ірак, Йорданії, Лівану та Туреччини також беруть участь у формуванні коаліції для боротьби з спільним ворогом.

У західному світі, дії США у боротьбі з ІДІЛом здебільшого підтримують але закликають не полишати дипломатичних зусиль.

"Лише військова стратегія не зможе викорінити ІДІЛ або інші радикальні ісламістські угруповання. Нам потрібна і політична стратегія. Вже наступного понеділка, ми обговорюватимемо цю проблему з французькою стороною. Я скликаю засідання Великої Сімки одразу після засідання Генасамблеї ООН. Можу запевнити вас: ніхто наївно не вірить у те, що проблемку Ісламської держави можна виправити за допомогою лише зброї", - сказав міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Дії Вашингтона на Близькому Сході підтримуватиме і Токіо. Про це у четвер повідомили в уряді країни.

Але для Барака Обами важливо сформувати коаліцію однодумців з цього питання не лише закордоном але і у власній країні – в першу чергу у Конгресі. Президент США вже звернувся до законодавців з проханням підтримати намагання США "продемонструвати світу, що американці єдині у боротьбі з цією загрозою".

Дивіться також : Нові санкції проти Росії анонсували у Білому домі

Нові санкції проти Росії анонсували у Білому домі
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG