Спеціальні потреби

Пройдисвіти перекрутили закони США, заманили десятки тисяч дітей


Республіканці порадили укріплювати кордон проти дітей-нелегалів
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

Республіканці порадили укріплювати кордон проти дітей-нелегалів

Американські законодавці цього тижня обговорюватимуть питання прикордонного контролю та імміграційної реформи. Хвиля неповнолітніх нелегалів, що прибувають до США з південного кордону, а також спроби президента Барака Обами змінити імміграційну реформу, викликали суперечки на Капітолійському пагорбі.

У Сполучених Штатах живе близько 12 мільйонів нелегальних іммігрантів, кількість дітей серед них щодня зростає. Законодавці від Республіканської партії покладають провину за імміграційні проблеми на адміністрацію Барака Обами.

«Сумна реальність – це слабке законодавство. Плюс відсутність чіткої інформації, що спричиняє сплеск прибуття підлітків-нелегалів. Насправді, якщо сьогодні ти потрапляєш в країну, тебе не депортують. Це правда», - заявляє Джеф Сешенс, сенатор-републіканець.

Утім тільки зміни до законодавства не розв`яжуть імміграційних проблем, відповідають опоненти від Демократичної партії.

«11 мільйонів людей. Ми не можемо ні фінансово, ні фізично депортувати 11 мільйонів негелалів. Це не спрацює», - опонує Гаррі Рід, лідер Демократичної більшості в Сенаті.

Законопроект щодо всеосяжної імміграційної реформи, який покликаний полегшити шлях до громадянства особам без документів, пройшов через Сенат минулого року. Утім тепер контрольованана республіканцями Палата представників заблокувала проходження цього законопроекту.

Комісар з питань прикордонного захисту Ґил Керліковске в інтерв`ю каналу ABC розповів, що за американськими законами, нелегальні іммігранти, що прибули з країн Центральної Америки, розглядаються не як нелегальні іммігранти, а як біженці.

«Вони не є членами банди чи небезпечними особами», - каже комісар з питань прикордонного захисту.

Як у США рятують рибне господарство
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Відповідно до запроваджених адміністрацією президента Обами змін до законодавства, дітям-нелегалам, які прибули до США до 2007 року, надають амністію, право на роботу та відкривають шлях до громадянства.

Цією новиною скористались агенції, що заробляють на нелегальній імміграції в країнах Центральної Америки. Там поширюють чутки, що усіх прибулих до США дітей влаштовують у притулки чи на проживання з американськими родинами. Якщо ж діти прибувають нелегально з батьками, американські прикордонники одразу відправляють їх усіх назад. Через це, із 2011 року дитяча міграція у США різко зросла. До кінця цього року, очікується, що кордон США перетнуть близько 100 тисяч неповнолітніх нелегалів.

Напередодні високопоставлені американські чиновники відправилися в Центральну Америку з простим повідомленням: не відправляйте дітей у Сполучені Штати. Утім, не думку сенатора-республіканця Джона Корнина, цього не достатньо.

Жертви тортур отримують у США політичний притулок
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

«Якщо ми не дамо чітко знати, що наш кордон укріплений, і наші закони суворо виконуються, ми продовжуватимемо спостерігати кризу за кризою. У той же час, несказанна кількість мігрантів продовжуватиме страждати та помирати у країнах Центральної Америки та у Мексиці, намагаючись дістатись США. Або потраплять сюди, з`являться на нашому порозі, і випробовуватимуть нашу здатність відповідально до них ставитися», - заявив республіканець Джон Корнин.

Надії на підтримку у Конгресі законодавства, яке хоча б частково розв`язало імміграційну проблему, зникли після того, як спікер Палати представників Джон Бейнер відклав голосування в цій справі принаймні до кінця року.

На територію Сполучених Штатів від початку року нелегально прибуло 52 тисячі дітей без супроводу. Більшість з них емігрують через мексиканський кордон переважно з Гватемали, Сальвадору та Гондурасу.

Дивіться також: "Мундіаль: переваги та недоліки від пересічних бразильців"

Мундіаль: плюси та мінуси для пересічних бразильців
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

  • 16x9 Image

    Ірина Матвійчук

    Журналістка, репортерка, редакторка вебсайту. Цікавлюсь соціальними темами та історією. Для потенційних сюжетів завжди шукаю захопливі історії про українців у США, маловідомі сторінки історії, про неймовірні долі людей та бізнесів. Приєдналася до команди Української служби Голосу Америки у 2014 році. Перед тим працювала в журналі National Geographic та на "Радіо Свобода". Люблю читати книжки, створила у США книжковий клуб Books-R-Us Ukrainian. Із задоволенням подорожую в країни/регіони, які є непопулярними для туристів. Одружена, маю доньку.  

XS
SM
MD
LG