Спеціальні потреби

Дії Росії неприйнятні - представниця Держдепу


Українські та російські представники зустрічатимуться на цих вихідних у Києві, щоб обговорити виконання мирного плану.

Офіційний Київ заявив, що на Сході України проросійські сепаратисти збили військово-транспортний літак ІЛ-76, внаслідок чого загинуло 49 українських військовослужбовців. Президент України Петро Порошенко оголосив 15 червня днем жалоби за загиблими військовими.

За повідомленням Міністерства оборони України, літак був збитий під час спроби посадки в аеропорту Луганська. Інформацію про це підтвердила і представниця прес-служби штабу угруповання "Луганська народна республіка" Оксана Чигрина. За її словами «Літак збили «ополченці». Був порушений наказ Болотова про закритий повітряний простір над Луганськом. У документі йшлося, що у разі порушення наказу, будуть вжиті відповідні заходи».

У п’ятницю, 13 червня, Державний департамент США підтвердив, що Росія надіслала танки та інше важке озброєння сепаратистам в Україні. Конвой, що складався з трьох танків Т-64, кількох реактивних систем залпового вогню БМ-21 та інших військових транспортних засобів перетнув кордон в районі українського міста Сніжне, повідомило МО України. Українські військові також повідомили, що встигли знищити два танки та декілька інших транспортних засобів.

Мері Гарф, представниця Держдепартаменту США, назвала дії Росії неприйнятними та такими, що суперечать мирному плану, який запропонував президент Петро Порошенко.

«Українські та російські представники зустрічатимуться на цих вихідних у Києві, щоб обговорити виконання мирного плану. Ми закликаємо Росію використати цю можливість, щоб продемонструвати свою прихильність миру, зупинити постачання зброї, припинити перетин кордону України бойовиками та налагодити співпрацю з Україною для реалізації мирного плану. Невиконання Росією дій, спрямованих на деескалацію ситуації матиме свою ціну».

Раніше західні чільники повідомляли, що дані розвідки про рух танків та інших видів зброї в Україні були надані союзниками НАТО. Держсекретар Джон Керрі, під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, поскаржився про передачу російського озброєння сепаратистам в Україні.

Представник президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив у п'ятницю, що український бронетранспортер перетнув кордон з Росією за незрозумілих причин та був залишений на території РФ. Російський державне інформаційне агентство, з посиланням на російську прикордонну службу, заявило, що українські військові втекли назад в Україну.

Минулого тижня на засіданні країн «Великої Сімки» президент Обама попередив Путіна, що Захід посилить санкції, якщо провокації з боку Росії не припиняться.

Дивіться також: Між Косово та східною Україною немає нічого спільного - екс-командувач НАТО у Європі
Між Косовом та Східною Україною немає нічого спільного - екс-командувач НАТО у Європі
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
XS
SM
MD
LG