Спеціальні потреби

«Містралі» не мають потрапити до рук Росії – конгресмени США


Вашингтон і деякі європейські партнери закликають Париж переглянути питання про постачання високотехнологічного військового обладнання Москві.

Група американських законодавців закликала Францію скасувати продаж двох сучасних вертольотоносців Росії, запропонувавши, щоб їх купило чи взяло в лізинг НАТО.

«Такий крок дуже чітко дасть зрозуміти президенту Росії Володимиру Путіну, що союзники по НАТО не збираються терпіти його нерозсудливі кроки чи створювати для них нові можливості», - йдеться в листі законодавців генеральному секретарю НАТО Андерсу Фоґ Расмуссену, копія якого опинилася в розпорядженні агентства Reuters.

Вашингтон і деякі європейські партнери закликають Париж переглянути питання про постачання високотехнологічного військового обладнання Москві після дій Росії в Україні та анексію Криму у березні цього року.

Закупівля кораблів НАТО підвищить потенціал Альянсу на тлі скорочення оборонних витрат багатьма державами-членами, а також додасть впевненості партнерам НАТО в Центральній і Східній Європі, відзначають законодавці.

Серед підписантів листа - провідний демократ у комітеті Палати представників з міжнародних справ Еліот Енґель, голова делегації США у Парламентській асамблеї НАТО Майкл Тернер та конгресмен-демократ у підкомітеті Палати представників по Європі Вільям Кітінґ.

Франція заявила, що має намір довести операцію з Росією до кінця, оскільки її відміна більше нашкодить Парижу, ніж Москві. Завдяки контракту вартістю 1,66 мільярда доларів, що передбачає можливість закупівлі ще двох сучасних кораблів, в країні було створено близько тисячі робочих місць.

Раніше четверо інших американських законодавців направили лист Обамі, закликавши його виступити проти угоди з продажу кораблів класу «Містраль», кожен з яких здатний нести 16 вертольотів, чотири десантні плавучі засоби, 60 одиниць бронетехніки, 13 танків і до 700 солдатів.

Прес-секретар одного з авторів того листа, сенатора Марка Ворнера, повідомив, що поки що не чув відповіді на надісланий лист.

Дивіться також: Експерти: Космічна програма Росії після 2020 під питанням
Експерти: Космічна програма Росії після 2020 під питанням
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG