Спеціальні потреби

Джен Псакі: Референдум 11 травня - нелегальний та нелегітимний


"Ми маємо бачити більше дій від президента Путіна, а не лише дзвінки з закликом відкласти референдум", - Джен Псакі.

«Запропонований референдум 11 травня є одночасно нелегальним та нелегітимним. Ми маємо бачити більше (дій, спрямованих на деескалацію конфлікту в Україні – ГА) від президента Путіна, а не лише дзвінки з закликом відкласти референдум», - так прокоментувала речниця Держдепартаменту США Джен Псакі заклик президента Росії Володимира Путіна до прихильників федералізації на Сході України».

Заява Путіна «є корисним кроком, але Путін та росіяни можуть зробити більше для деескалації і для проведення безпечних виборів», - додала вона.

«Щодо виборів 25 травня – ми підтримуємо їх проведення та вважаємо це кроком уперед для українських громадян. Ми закликаємо Росію використати свій вплив на озброєнні угруповання, з метою забезпечення безпечного середовище для всіх громадяни, які голосуватимуть на виборах 25 травня», - заявила речниця Державного департаменту.

«Вони (Росія – «ГА») можуть підтримати український демократичний процес. Вони можуть підтримати право всіх українців взяти участь у виборах 25 травня, відмовитись від втручання у приготування до виборів та використати свій вплив на озброєних бойовиків, які намагаються втрутитись у це», - додала вона.

Росія досі «докладає зусиль у перешкоджанні проведенню виборів 25 травня. Український уряд активно готується до виборів по всій Україні: відбувається реєстрація виборців, друк та поширення виборчих бюлетенів, формування виборчих комісій, розгортання місій міжнародних спостерігачів. Українці працюють над тим, щоб кожен виборець мав змогу проголосувати, наприклад, створюються альтернативні виборчі дільниці для тих, хто проживає у Криму. Інколи ми забуваємо, що більша частина України залишається спокійною. Є лише кілька регіонів, де діють озброєні бойовики, які викликають у нас занепокоєння. Ми продовжуємо вірити, що вибори – це правильний крок», - зазначила вона.

На запитання чи бачить США ознаки відведення російських військ від кордону, Джен Псакі заявила, що поки «не бачить доказів подібних дій».

«Ми дивимося на ряд факторів, включно з кроками, спрямованими на ескалацію конфлікту, які Росія вже зробила чи подає ознаки, що зробить. США досі має в розпорядженні ряд інструментів, включаючи санкції проти окремих галузей (російської – ГА) економіки. На початку наступного тижня відбудеться зустріч європейських країн щодо цього питання. Ми також дивимося на те, що безпосередньо відбувається в Україні. США заявили, що якщо російські війська ввійдуть в Україну – це буде великий крок, спрямований на ескалацію конфлікту. Якщо вони зроблять кроки спрямовані та перешкоджання проведенню виборів, чи запобігатимуть їм – це теж буде кроком, спрямованим на напруження» - додала вона.

«Є цілий ряд заходів, спрямованих на деескалацію, які може вжити Росія. Відведення військ від кордону було б одним з них. Але, як визнаєте, Росія робила подібні заяви у березні, але не дотрималась своєї обіцянки», - додала вона.

«Поки зустріч (в Женеві – ГА) не заплановано. Тривають дискусії між США, ЄС та іншими сторонами, яким має бути наступний крок. Ми віримо, що легітимний український уряд представляє Україну. Якщо й буде якась зустріч, то саме він представлятиме Україну, а не хтось інший», - так прокоментувала Джен Псакі заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про необхідність участі у переговорах у Женеві сепаратистів зі Сходу України.

Дивіться також: Америка має озброїти Україну, Молдову, Грузію - сенатор
Америка має озброїти Україну, Молдову, Грузію - сенатор
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00
XS
SM
MD
LG