Спеціальні потреби

Заява Білого дому : "Референдум" відкидаємо; дії Росії небезпечні


США відкидають "референдум", який відбувся у Криму. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Білого дому.

"Цей референдум суперечить конституції України, і міжнародна спільнота не визнає результати волевиявлення проведеного під загрозами використання сили та в атмосфері страху через військову інтервенцію Росії, яка порушує міжнародне право", - йдеться у заяві Білого дому.

Документ повідомляє, що жодне рішення щодо майбутнього України не може прийматись без уряду України.

"Уряд України дав чітко зрозуміти, що готовий говорити про збільшення автономії Криму, і вибори президента призначені на 25-те травня дають законну можливість всім українцям висловити свою позицію щодо майбутнього країни", - йдеться у заяві.

Документ наголошує, що Росія відкинула пропозиції України, США, ЄС та міжнародних організацій щодо відправки до Криму міжнародних спостерігачів, які б могли гарантувати дотримання прав етічних росіян та українців.

"Росія відкинула ці заклики та спроби українського уряду встановити контакт і натомість посилила свою військову інтервенцію у Крим та розпчала загрозливі війскові навчання на східному кордоні України", - йдеться у заяві.

"Дії Росії є небезпечними та ведуть до дестабілізації. Рада Безпеки ООН вчора визнала це у голосуванні, яке не підтримала лише Росія. Як США та наші союзники вже заявили, військова інтервенція та порушення міжнародного права потягнуть за собою все більші втрати для Росії - не лише через заходи з боку США та наших союзників, а і через прямі наслідки власних дестабілізуючих дій Росії", - говорить документ.

"У цьому сторіччі, ми вже давно пройшли ті часи, коли міжнародна спільнота могла тихенько спостерігати поки одна країна силою захоплює територію іншої. Ми закликаємо міжнародну спільноту продовжувати засуджувати подібні дії та вдатись до конкретних кроків, щоб накласти покарання, та підтримати народ України та територіальну цілісність та суверенітет України".

XS
SM
MD
LG