Спеціальні потреби

Реформа Конституції не обговорюється з творцями Основного закону 1996-го року - суддя США


Нова Конституція не обговорюється з тими, хто писав чинну
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:03 0:00

Нова Конституція не обговорюється з тими, хто писав чинну

До роботи над проектом реформування Конституції України, який координує екс-президент України Леонід Кравчук не запрошено людей, які працювали над Конституцією України 1996-го року. Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" розповів федеральний суддя США, Богдан Футей, який брав участь у створенні першої конституції Незалежної України.

Федеральний суддя США вбачає проблему у невиконанні в Україні норм закладених у чинній Конституції.

Кравчук не думав, що Кучму судитимуть
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00
Direct link
"Конституція прийнята у 1996-му році отримала позитивні оцінки міжнародних організацій та Венеціанської комісії. У тій конституції закладені і гаранті прав людини, і верховенство права і розподіл влади, і судова незалежність", - нагадав федеральний суддя США Богдан Футей.

"Наприклад, конституція України 1996-го року гарантує суд присяжних, але це не було введено у дію аж до ухвалення в Україні нового Кримінально-процесуального кодексу у 2012-му році, але і у ньому закладено інститут народних засідателів, а не суд присяжних західного зразка", - відзначив Футей.

Футей також відзначив, що вважає проблемним проект судової реформи в Україні. Зокрема - призначення суддів на рекомендацію Вищої ради юстиції.

"Вища рада юстиції тепер є дуже заполітизована і якщо вона тепер буде пропонувати президенту призначення суддів пожиттєво і Верховна рада не братиме у цьому процесі участі, то у процесі призначення суддів не буде контролю", - зазначив федеральний суддя США.

"Якщо президент зможе призначати та звільняти суддів, то судді у своїх рішення будуть орієнтуватись на нього", - вважає Футей.

Цього тижня стало відомо, що Конституційна Асамблея, яку очолює Леонід Кравчук, завершила підготовку проекту концепції реформування Конституції Україні.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG