Спеціальні потреби

Місцеві вибори у Косові з проблемами, але відбулись


Від їх результатів може залежати членство Сербії та самого Косово в ЄС.

У неділю в Косові відбулися вибори до місцевих органів влади. Від результатів цих виборів може залежати майбутнє Сербії у Європейському Союзі , а також шанси самого Косова на вступ до ЄС.

Вибори мерів та голів місцевих рад стали можливими завдяки укладеній за посередництва ЄС угоди між Сербією та її колишньої територією. Белград закликав сербів, що живуть в Косові, взяти участь у виборах, проте прихильники жорсткого курсу, що не визнають незалежність Косова, закликали сербів бойкотувати вибори. У результаті виборча компанія була жорсткою з випадками тиску і навіть нападів на виборців. Так, у п'ятницю двоє людей в масках напали на серба, який претендує на посаду мера міста Мітровіца на півночі Косова, де серби і раніше становили більшість. Кандидат у мери отримав легке поранення.

Вибори в північному районі Косова, де серби проживають компактно, пройшли в напруженій атмосфері. Там великий вплив мають націоналістично налаштовані місцеві сербські лідери, які, відмовляючись підкорятися закликам Белграда, проводять кампанію з бойкоту голосування. Поблизу деяких ділянок зібралися їхні прихильники, які залякували виборців, що прийшли голосувати.

Однак, незважаючи на прогнози, бойкот не увінчався успіхом - навіть на півночі громадяни сербської національності взяли участь у голосуванні. А в сербських анклавах на півдні Косова зареєстрована висока явка.

Етнічні албанці, які живуть у Косові, проголосили незалежність у 2008 році, через десять років після відділення від Сербії. Це стало початком кровопролитного конфлікту між сербами і албанцями, який тривав понад рік.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG