Спеціальні потреби

7,2% американців безробітні - найкращий показник за 5 років


7,2% американців безробітні
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

7,2% американців безробітні

Уряд США оприлюднив данні щодо ринку праці США за вересень – пізніше, ніж заплановано, через тимчасове закриття уряду. І цифри – гірші, ніж передбачалося. За звітний період з’явилося лише 148 тисяч нових працівників – менше від очікуваних 180 тисяч. Але й цього вистачало, щоб знизити рівень безробіття до 7.2 відсотків, що є найнижчим показником за останні майже 5 років.

Незважаючи на зниження рівня безробіття, економісти виявляють обмежений оптимізм. Одна з причин – запровадження реформи системи охорони здоров’я, до якої ще мають пристосуватися працедавці.

"Вони не поспішають наймати на роботу. Частково, я думаю, через запровадження медичної реформи", - каже Ґус Фошер з фінансової компанії PNS.

Тато за головного
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
Втім, у вересні менше людей зареєструвалися на біржі праці, що допомогло знизити рівень безробіття в країні. Після оприлюднення звіту зросли акції на Нью-Йоркській фондовій біржі.

Економіст Майкл Стрейн пояснює це тим, що інвестори очікують, що Центробанк не буде згортати свою програму стимулювання економіки через повільне зростання ринку праці. Щомісяця Центробанк купує державні цінні папери та облігації на суму у вісімдесят п’ять мільярдів доларів, що дозволяє тримати відсотки на кредити на низькому рівні та стимулює споживання.

"Думаю, що шанси згортання цієї програми в 2013-му дорівнюють нулю", - відзначає Майкл Стрейн, експерт Інститут підприємництва.

Кредитори США вимагають платити по рахунках
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00
Також згідно зі звітом, продовжує зростати ринок будівництва житла. За місяць, у цьому секторі з’явилося 22 тисячі нових робочих місць, що свідчить про відновлення ринку нерухомості загалом. Також до державної служби долучилися двадцять дві тисячі нових працівників. У тої же час оприлюднений звіт не бере до уваги наслідки часткового закриття уряду у жовтні.

"Звіт базується на даних до середині вересня – ще до початку напружених дебатів щодо закриття уряду та підняття межі на зовнішні позичання. Так що наслідки закриття уряду ми побачимо у звіті за жовтень", - говорить Стрейн.

Наступний звіт, який з нетерпінням чекають на фондовій біржі, очікується вже менше ніж через два тижні.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в WhatsApp

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в WhatsApp

XS
SM
MD
LG