Спеціальні потреби

Час відведений на підготовку Договору про асоціацію було витрачено на поділ влади - коментар


Україна займалась поділом влади, а не Асоціацією - коментар
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:56 0:00

Україна займалась поділом влади, а не Асоціацією - коментар

Український уряд певний період обирав закритість, яка була спричинена переділом влади у країні
Уряд України дав Європі причини сумніватись у відданості реформуванню економіки та політичної системи відповідно до європейських стандартів, боротьбі з корупцією та ін. Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" розповіла дослідниця Королівського інституту міжнародних відносин "Четем Хаус" Орися Луцевич.

"Мені здається, що український уряд певний період обирав закритість, яка була спричинена переділом влади у країні", - підкреслила Орися Луцевич.

"Час, який був даний для підготовки Договору про асоціацію, для структурних реформ всередині України - був втрачений", - вважає експерт.

Орися Луцевич вважає, що якщо Україна не виконає вимог ЄС, Угоду про асоціацію не буде підписано.

"Умови ЄС, це не лише відміна вибіркового правосуддя, а і реформа виборчої та судової системи. У цих напрямках повинні відбуватись принаймні якісь кроки", - зауважила Луцевич.

Експерт переконана - якщо угоду про асоціацію не буде підписано восени, Україна втратить шанс на зближення з ринком ЄС, хоча співпраця на багатьох рівнях між ЄС та Україною буде продовжена.

Між тим у разі підписання угоди, на думку Орисі Луцевич, Україна відчує позитивні зміни від зближення з ЄС перед усім по трьох основних напрямках.

"По-перше, це модернізація як державної системи, так і ринку. Друге - це іноземні інвестиції. І нарешті - візова лібералізація та свобода пересування, яке буде прописана у цій угоді", - зазначила Луцевич.

"Для Європи асоціація з Україною означає поширення правил гри, які існують в Європейському Союзі на Україну. Це означає, що на кордоні з ЄС з'явиться певна стабільність та передбачуваність", - вважає експерт.

Раніше кабінет міністрів України схвалив текст Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Посол ЄС в Україні Ян Томбінський назвав це рішення важливим і рішучим кроком. Більшу частину тексту становлять розділи, присвячені економічному співробітництву. Загалом у проекті угоди 7 розділів.

Українці готові "засмутити" Москву - опитування
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00
Головними принципами для посилення відносин між сторонами угоди є "верховенство права, належне врядування, боротьба з корупцією, боротьба з різними формами транснаціональної організованої злочинності й тероризмом, сприяння сталому розвитку і ефективній багатосторонності", а основу для відносин сторін становитимуть принципи вільної ринкової економіки.

XS
SM
MD
LG