Спеціальні потреби

Зміна курсу. У Єгипті стало небезпечно для біженців із Сирії


У Єгипті стало небезпечно для біженців з Сирії
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

У Єгипті стало небезпечно для біженців з Сирії

Сирійський біженець Уаел Мустафа прибув до Каїра минулого року. За кілька місяців він знайшов роботу і житло, що дало йому можливість допомагати родині на Батьківщині.

"Тут усе дуже просто. Немає проблем ані з пошуком роботи, ані із спілкуванням. Потрапити у Каїр теж не складно", - говорить чоловік.

Але нині все значно складніше. Через два місяці після цієї розмови, президента Єгипту Моххамеда Мурсі, який підтримував Сирійську опозицію, усунули від влади.
Буде зовнішнє втручання у Сирію чи ні, Мустафа не має наміру туди повертатись

"Після того, як Мурсі пішов, я почав помічати, що деякі єгиптяни дивляться вороже на нас, як на поганих людей", - додає Уаел.

Він каже, що його бізнес зазнав значних збитків. А уряд переглядає рішення надавати біженцям доступ до медичної опіки та освітніх закладів. Сирійці раніше сприймались, як побратими, що здійснили революційні перетворення на зразок єгипетських. Нині їх почали сприймати як прибічників Мурсі та Мусульманського Братства.

Сирійські біженці шукають порятунку у Лівані
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Direct link
Сирійський правозахисник Хайтам аль-Малех стверджує, що сотні сирійців були побиті прямо на вулицях або заарештовані поліцією, багатьох депортували. Державна преса лише погіршує ситуацію.

"Деякі засоби масової інформації говорять вельми неприємні речі про нас. Скажімо, що ми щось на кшталт Мусульманського Братства, тобто терористи. Що вільна сирійська армія це терористичне угрупування", - говорить правозахисник.
Ми боїмося за своїх співвітчизників, боїмось за країну

Новий уряд також запровадив жорсткі візові правила, що ускладнило процес отримання притулку.

"Сирійці приїжджали до Єгипту, з часом прибували їх родини. Тепер вони не можуть. Їм доводиться залишатися у Лівані, Туреччині чи Сирії. Через це деякі сирійці повертаються на батьківщину", - говорить Уаел.

До переїзду в Каїр Мустафа жив поблизу Дамаска.

Біженці в Європі : з війни у злидні
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
Direct link
Відколи покинув Сирію, він не цікавився політикою. Проте зараз чоловік у відчаї. Він щиро бажає падіння сирійського режиму.

"Нам потрібно аби хтось вирішив цю проблему. Можливо, Америці це під силу. Ми не знаємо. Але безумовно переживаємо. Ми боїмося за своїх співвітчизників, боїмось за країну", - висловлює сподівання біженець.

Буде зовнішнє втручання у Сирію чи ні, Мустафа не має наміру туди повертатись. Також він не планує затримуватись у Єгипті. Він намагається отримати дозвіл на проживання у США чи одній з європейських країн.

XS
SM
MD
LG