Спеціальні потреби

Сирійців труїли зарином - Керрі


Сирійців труїли зарином - Керрі
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Сирійців труїли зарином - Керрі

Держсекретар США Джон Керрі в інтерв’ю телеканалу Ен-Бі-Сі сказав, що останні результати лабораторних аналізів доводять, що під час атаки 21 серпня біля Дамаска був використаний нервово – паралітичний газ зарин. При цьому Керрі не уточнив, з якої саме лабораторії надійшли ці результати. Зокрема держсекретар повідомив про те, що кров і волосся працівників служб миттєвого реагування, які працювали у східному Дамаску, містили залишки зарину. Керрі наголосив, що у світлі останніх доказів, Конгрес США повинен надати дозвіл на вимогу Обами використати військову силу проти сирійського президента Башара Асада, з якою президент США звернувся до законодавців у суботу.

Президент Обама каже, що Сполучені Штати повинні відповісти на атаки з використанням хімічної зброї у Сирії військової дією. Втім, президент підкреслює, що таке рішення буде прийнято лише з дозволу Конгресу США. Обама вже провів зустрічі з лідерами у Конгресі та попросив їх негайно обговорити це питання та прийняти відповідне рішення.
Скидаючи бомби на територію, яка перебуває у дуже складній ситуації, ми нічого не вирішимо
Мітингувальниця під Білим домом
"Моє питання до Конгресу і кожному члену міжнародної громадськості, який месседж ми надсилаємо, якщо дозволимо, щоб диктатор відкрито труїв смертельним газом сотні дітей і не поніс ніякої відповідальності", - заявив президент США.

У п’ятницю США оприлюднили звіт розвідки про те, що під час хімічної атаки 21 серпня загинуло майже півтори тисячі людей, серед них – 426 дітей. Уряд Асада звинувачення у використанні хімічної зброї відкидає, складаючи провину на опозицію. Аналітик з питань зовнішньої політики Джефрі Прайс каже, що докази того, що саме уряд Асада використав хімічну зброю є досить вагомими.

Конгрес США повертається з канікул 9 вересня
"Нема сумнівів, що хімічна зброя була використана. І дуже мало сумнівів, що використана вона була саме людьми, режимом Асада. І повірте, американський президент не хоче хоче війни із Сирією", - вважає експерт.

Опитування громадської думки вказують на те, що більшість американців проти військового втручання США у Сирію, побоюючись сценарію іракської війни, коли Америка протягом багатьох років перебувала у стані війни через помилкове припущення про наявність у Саддама Гусейна зброї масового ураження.

Сирійська дилема для Обами
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
Цієї суботи біля Білого Дому відбулась акція, де були чутні голоси як за, так і проти військового втручання у Сирію. Противники нападу на Сирію наполягали, що натомість США мають зосередитись на внутрішньо національних проблемах, а крім того, вважають вони, повітряні напади на Сирію лише призведуть до поглиблення у країні громадянської війни.

"Там і так відбувається тотальний кошмар, а якщо скидати на це бомби чи навіть ввести заборонену для польотів зону над Сирією, яка у разі порушення просто призведе до катастрофи – все це не відповідь. Скидаючи бомби на територію, яка перебуває у дуже складній ситуації, ми нічого не вирішимо. Це лише все ускладнить", - каже мітингувальниця Лейсі Маколі.

Конгрес США повертається з канікул 9 вересня, а це означає, що рішення про військове втручання у Сирію, позитивне чи негативне, буде прийнято не раніше, ніж за десять днів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG