Спеціальні потреби

Священики, які закликали бити геїв, пішли під суд


Священики, які закликали бити геїв пішли під суд
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Священики, які закликали бити геїв, пішли під суд

У травні у Києві попри заборону суду пройшов Марш рівності на захист прав секс-меньшин. Ходу, яка відбулась під захистом міліції, намагались зірвати націоналісти та представники християнських організацій. МВС затримали 13 осіб, а ЛГБТ-активісти змогли покинути місце мітингу. Натомість у Грузії у травні десятку мітингувальників, які вийшли на дозволений мітинг у Тбілісі довелось відчути на собі лють багатотисячного натовпу, помітну роль у якому відігравали православні священики. Активістів побили , втім на цьому історія – всупереч загальному «правилу» - не закінчилась. Громадськість обурила агресивність священиків на натовпу, який на один день занурив Тбілісі у середньовіччя. Люди почали збирати підписи за притягнення погромників до відповідальності, і зрештою добились свого.

Щойно віруючі прорвали кордони міліції, вони кинулись трощити міні-автобус, в якому ховався десяток гей-активістів

У травні православні священики очолили багатотисячний марш, аби зупинити санкціонований мітинг на захист прав геїв у Тбілісі.

До боротьби з геями вони серйозно підготувались. Були плакати плакати. Співались гімни. Геїв планували лупити кропивою. Щойно віруючі прорвали кордони міліції, вони кинулись трощити міні-автобус, в якому ховався десяток гей-активістів. Лунали заклики їх вбивати.

Втім, всі лишились живі, травми були порівняно легкими.

Тепер настав час розбиратись, що ж сталось.

Шалва Кекелія був одним з двохсот священиків на мітингу проти геїв, який переріс у погром. Каже – більшість панотців, насправді, намагались не допустити насильства.
Вони там у Європі вічно нас повчають
Православний священик

"Ми сказали геям, щоб вони пішли, бо ми не зможемо стримати натовп. Але вони відмовились і вели себе дуже агресивно. Тож ми більше нічого не могли зробити", - пояснює священик.

"Для нас це абсолютно неприпустимо. Ми розуміємо, що у кожного є свобода робити, що завгодно. Але ми не дозволимо пропагувати гомосексуалізм, бо це гріх", - продовжує Шалва Кекелія.

Як і багато простих грузинів, панотець вважає, що терпимість до геїв нав’язується ззовні.

"Вони там у Європі вічно нас повчають. Вони там мабуть думають, що ми без них не розберемося", - обурюється панотець.
Тиск суспільства примусив владу взятись за погромників у рясах

Неподалік у кав’ярні гей-активіст Давід Шубладзе переконаний у протилежному – грузини толерантно ставляться до геїв, а от ненависть - нав’язується.

"На підтримку нашої діяльності проводились мітинги. Їх організовували прості грузини, які нам співчувають. Вони зібрали 15 тисяч підписів під вимогою до Парламенту розслідувати травневі погроми", - говорить Шубладзе.

Коли депутат від правлячої партії поставив під сумнів автентичність підписів, люди, які їх зробили, почали виставляти на Facebook свої фотографії зі словами «Я постави підпис, я справжній».

Геї бойкотують російську горілку - бо дискримінація
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00
Тиск суспільства примусив владу взятись за погромників у рясах. Двоє священиків пішли під суд. Їх звинувачують у використанні насильства та погроз для зриву демонстрації.

Олександр Ронделі, директор дослідницького центру, каже, що боротьба геїв дала позитивний результат.

Тепер ми більше чуємо про зловживання церкви
Олександр Ронделі
"Фактично церква втратила ореол недоторканості. Подолано стереотип, що священики неосудні. Тепер ми більше чуємо про зловживання церкви", - пояснює експерт.

Та і прем’єр-міністр Грузії Бідзіна Іванішвілі каже, що його уряд захищає меншини.

"Вже через три дні після тих подій ЛГБТ - активісти змогли провести свій мітинг. Поліція діяла чітко та відповідально і всіх підбурювачів, тих, хто натравлював людей на геїв, покарали. Це чудовий приклад того, як влада стала на захист меншин", - розповів "Голосу Америки" Іванішвілі.

Грузія, як і чимало пострадянських країн, є досить консервативним суспільством, яке часто боїться змін і обережно ставиться до свобод, яких, здавалося б, прагне. На зміну мислення потрібен час і воля.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG