Спеціальні потреби

Боїнг, який розбився у Сан-Франциско саджав "новачок"


Боїнг, який розбився у Сан-Франциско саджав "новачок"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Боїнг, який розбився у Сан-Франциско саджав "новачок"

З’ясовуються обставини падіння літака на злітній смузі аеропорту Сан-Франциско. Аварія поєднала у собі трагедію та диво. Із понад 300 пасажирів загинуло 2-є. Оператор рейсу, південнокорейська компанія «Азіана Ейрлайнс» заявила, що приземленням керував фактично новачок. Пілот мав всього 43 години досвіду пілотування літаків Боїнг-777, і раніше ніколи не здійснював їх посадку.

Слідчі ще не готові назвати ймовірні причини аварії літака компанії «Азіана Ейрлайнс». Втім вже очевидно, що у п’ятницю життя пасажирів літака перебувало не у найдосвідченіших руках. Посадкою Боїнга-777, який із зупинкою у Сеулі прямував з Пекіна до Сан-Франциско керував пілот, який ніколи раніше не саджав подібний літак, хоча загалом налітав понад 9 000 годин.
Сила зіткнення літака з землею була такою, що ламались хребти. Принаймні двоє людей – паралізовані. У кількох пацієнтів – розтрощена грудна клітка
Менш ніж за 2 секунди до зіткнення наземні служби отримали з літака повідомлення – пілот намагається скасувати приземлення. Раніше з борту повідомили про відмову двигуна. Слідство вже встановило – літак заходив на посадку надто повільно.

"Швидкість була значно меншою за 137 вузлів. Значно меншою. Це все ще попередня інтерпретація даних з бортових самописців та записів розмов пілотів", - розповіла журналістам Дебора Харсман зі Служби безпеки на транспорті.

В останній момент перед зіткненням пілот спробував набрати швидкість. Зараз встановлюється, чи використовувався при посадці автопілот.

Катастрофа забрала життя двох дівчаток підлітків, вони входили до групи китайських студентів, які прямували на навчальний табір у США. Пасажири, які вижили кажуть – було зрозуміло, що відбувається, щось ненормальне.

З 307 осіб на борту літака загинуло лише 2-є. Вижили – 99.4 відсотки
"Під час посадки я виглянув у вікно і побачив, ми надто низько. Я очікував зіткнення і буквально вчепився у крісло. Сила удару була надзвичайною. Я подумав, що це все, я помираю. А потім літак зупинився", - пригадує Юджин Ра, який вижив у катастрофі.

На сьогодні у шпиталі перебуває 51 особа. Восьмеро – у критичному стані. Вони зазнали жахливих травм.

Найбільше аварій стаються у перші 3 та останні 8 хвилин польотів
Між тим той факт, що після аварії більше сотні людей не потребували медичної допомоги – заслуговує на увагу. З 307 осіб на борту літака загинуло лише 2-є. Вижили – 99.4 відсотки.

Спеціалісти з безпеки польотів радять пасажирам запам’ятати кілька правил, які можуть підвищити шанси вижити. Пам’ятайте скільки рядів між вашим кріслом у літаку та аварійним виходом; У разі задимлення – тримайтесь ближче до підлоги; І нарешті правило - «Плюс 3 та мінус 8». Найбільше аварій стаються у перші 3 та останні 8 хвилин польотів.

Взагалі ж, за статистикою, для того щоб гарантовано стати жертвою авіакатастрофи необхідно щодня літати протягом 38 тисяч років.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG