Спеціальні потреби

Погода майбутнього буде екстремальною - попереджають вчені


Погода майбутнього буде екстремальною
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00
Direct link

Погода майбутнього буде екстремальною

2012-й був роком природних катаклізмів: потужні повені в Австралії відрізали від цивілізації цілі міста. Всього за день злива затопила половину міста Маніла, столиці Філіппін. Ураган Сенді перетворив на зону апокаліптичного лиха Нью-Йорк. Рекордоні морози у Росії та Україні забрали життя сотень людей. Вчені попереджають – незабаром саме уявлення про «екстремальну погоду» зміниться! Буревії, урагані, рекордна спекта а слідом за нею морози стануть звичними явищами. Їх причина – зміни клімату, відповідальність за які несе людство. Для того щоб змінити ситуацію необхідні зусилля всього людства, але домовитись про спільні дії зовсім не просто.

На початку грудня, стихія завдала удару по Філіппінах. Тайфун Бофа забрав більше 1000 життів та лишив мільйони людей без даху над головою. За місяць до того на іншому боці планети ураган Сенді пройшовся східним узбережжям США від Флориди до штату Мейн, затопивши Нью-Йорк та узбережжя Нью-Джерсі. Губернатор Нью-Йорка Ендрю Куомо визнав, що екстремальна погода стає ознакою часу.

"Зміни клімату це реальність. Неможливо заперечувати те, що стихійні лиха відбуваються все частіше. Нам доведеться вчитись жити у таких умовах", - заявляв губернатор штату.

"Ураган Сенді та тайфун Бофа є частиною загальних кліматичних процесів на планеті, а не виключеннями з правил", - каже кліматолог Тодд Сенфорд.

"Зміни всіх кліматичних індикаторів безапеляційно вказують, що наша планета змінюється, стає теплішою. Підвищується не лише температура повітря, збільшується температура океанських вод, тануть льодовики, посилюються теплі океанські течії", - говорить кліматолог.
Ураган Сенді та тайфун Бофа є частиною загальних кліматичних процесів на планеті, а не виключеннями з правил
Кліматолог Тодд Сенфорд
Дані нових доповідей ООН та Світового Банку вказують, що в наступні 100 років середня температура на планеті зросте на 3-4 градуси Цельсія. Віце-президент Світового банку Рейчел Кайт попереджає, що тепліша планета не стане комфортнішою.

"Посухи, шторми, підвищення рівня океану все це перестане бути новинами з віддалених країв. В майбутньому через це пройде кожен", - каже Рейчел Кайт.

Заклики зупинити зміни клімату звучать звідусіль. Старший науковець Всесвітньої організації охорони здоров’я Діармід Кемпбел-Лендрум – один з тих хто б’є на сполох. В ході наукової конференції у Вашингтоні вчений попередив, що в майбутньому голод, малярія та кишкові хвороби будуть забирати ще більше життів.

"Зміни клімату посилять існуючі тренди, вони посилять нестабільність та створять передумови для спалаху епідемій", - говорить дослідник.

У грудні на кліматичній конференції ООН у Катарі делегати почали виробляти спільну стратегію зменшення промислових викидів та сповільнення кліматичних змін. Аналітик Фонду захисту довкілля Дженіфер Хаверкамп бра участь у конференції. Каже - вона не виправдала її сподівань.

"Дуже добре, що це не єдиний форум, де люди працюють задля змін", - резюмує Хаверкамп.

Вона каже, що робота спрямована на зменшення викидів а атмосферу ведеться і поза рамками ООН. І це важливо, бо для подолання змін клімату необхідні різноманітні зусилля всіх країн світу.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG