Спеціальні потреби

Більшість американців не вірять у скорий кінець світу


Майя не планували Кінця світу
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
Direct link
Але археологи та науковці кажуть, що підстав чекати кінця світу немає. Майя не прогнозували апокаліпсису, а їх календар 21 грудня автоматично почне новий цикл – запевняють науковці. Про це говорить і експозиція, присвячена спадку народу Майя і розташована в музеї Університету Пенсільванії, що у Філадельфії. Вона зустрічає відвідувачів грандіозними картинами апокаліпсису. Більшість об’єктів експозиції були знайдені під час розкопок. Лоа Трекслер, куратор музею і знавець цивілізації Майя каже, що такі катаклізми як землетруси, повені, урагани справді почали траплятись у світі частіше, але вони ніяк не пов’язані з календарем Майя:

«Жодну з цих подій Майя не передбачали, як такі, що будуть передувати кінцю світу».

За словами науковця, усі передбачення є продуктом сучасної цивілізації, яка захоплена ідеєю кінця світу:

«Автори та блогери сьогодні хочуть думати, що є так звана антична мудрість і пророцтва, про які знав народ Майя, перед приходом на їх землі іспанців. Що вони нібито передбачили кінець людської цивілізації. Майя не пов’язували жоден з цих катаклізмів зі своїм календарем».

«Жодну з цих подій Майя не передбачали, як такі, що будуть передувати кінцю світу»
Лоа Трекслер
ЗНАВЕЦЬ ЦИВІЛІЗАЦІЇ МАЙЯ
Майя просто надавали номерам значення, говорить Лоа:

«Вони розробили дуже досконалу календарну систему, яка була пов’язана з їх історією, біографіями та подіям, які з ними відбувались».

Народ Майя міряв час «бактунами» – циклами у 400 років. Зараз завершується останній «бактун». Після цього, за словами науковця, календар знову почне свій відлік:

«Це як одометр у машині. Його можна обнулити і підрахунок починається знову».

Експозиція Майя нараховує понад 150 експонатів включно з копією стели, яка демонструє останній час, коли календар почав свій підрахунок. Тут також можна побачити порівняння календаря Майя та Григоріанського календаря. Та науці не легко перемогти забобони пересічних людей, чимало з яких думають, що кінець світу можливий. Останні опитування вказують на те, що 2 відсотки населення США вірять, що кінець світу настане 21 грудня. Решта ж мають час до 13 січня, щоб прийти і відвідати виставку.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Viber

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Viber

XS
SM
MD
LG