«Ми боялися, що це був COVID-19. Лікар нам поставив діагноз…» Розповідь українки в Колорадо (Відредаговано)

Подружжя з Денвера Вікторію Холл, яка переїхала у США з Києва 20 років тому, та її чоловіка Адама можна назвати фанатами спорту і здорового способу життя. Вони займаються гірськими лижами, тріатлоном, гірськими велосипедним спортом, беруть участь у численних аматорських змаганнях, включно із півультратріатлоном «Залізна людина». Тренуються сім разів на тиждень, харчуються за порадами дієтолога та привчають до спортивного способу життя 10-річного сина та 4-річну доньку.

Лікар поставив діагноз, що дійсно це COVID-19. Він попросив нас продемонструвати як ми дихаємо, як нашої легені працюють, послухав нас через відеоконференцію.

Коли на початку березня Вікторія повернулася з подорожі в гори із подругами, вона відчула, що захворіла: в неї підвищилася температура, почався сухий кашель, з’явилася непоборна втома, ломота в тілі та головний біль. Протягом трьох днів такі саме симптоми з’явилися в її чоловіка та батьків, які приїхали погостити з Києва. З лікарем вони зв’язалися не відразу, бо температура була не дуже високою, але довго не проходила. Усе спілкування з лікарем було за допомогою відеозв’язку.

«Ми зрозуміли, що це вірус, але ще не були впевнені, що це COVID-19. Лікар поставив діагноз, що дійсно є COVID-19. Він попросив нас продемонструвати як ми дихаємо, як нашої легені працюють, послухав нас через відеоконференцію. Ми описали свої симптоми, кашель, головний біль і головне, як швидко він поширився в нашій родині», - розповідає вона.

За її словами, спочатку її хотіли відправити робити тест, але потім дали знати, що тестів у штаті бракує і їх роблять тільки тим, хто потрапляє до лікарні, людям із найскладнішими випадками. Натомість в лікарів вже достатньо досвіду роботи із пацієнтами, хворими на COVID-19, аби поставити діагноз за симптомами та перебігом хвороби. Лікар наказав їм залишатися вдома щонайменше 14 днів, не виходити навіть за продуктами та в аптеку.

Вікторія розповідає, що із продуктами їм допомагали сусіди – купували усе необхідне і залишали перед їхніми дверима – а дітям, які увесь час залишилися здоровими, довелося проявити більше самостійності.

«За рекомендацією лікаря, вдома ми всі ходили в масках і рукавичках, весь час прибирали і дезінфікували приміщення. Дітям пояснили, що не можемо їх обіймати, цілувати. Це було важко і ми намагалися дотримуватися з ними дистанції, наскільки це було можливо в одному приміщенні».

Вікторія каже, що зі всіх найважче перехворів її чоловік та вона сама, хоча їм всього трохи за 40 і вони перебувають у відмінній фізичній формі. У її батьків, яким вже за 60, хвороба протікала набагато легше.

«Найважче було витримати кашель, який рве горло і просто не зупиняється. Неможливо спати. Ми падали від втоми. Це однозначно – найгірше, що мені довелося пережити».

Вірус виходив довго і лікувалися вони всім тим, що рекомендують при застуді – чаєм із імбиром, лимоном, медом, куркумою і корицею.

Вікторія розповідає, що дуже важким був психологічний стан, вони з чоловіком весь час себе запитували: Чому вони? Чому в них хвороба протікає так важко – адже чимало людей в їхньому віці хворіють безсимптомно або із незначними симптомами?

Хоча люди похилого віку залишаються групою, яка має найвищі шанси не одужати від коронавірсу, стає все більш очевидним, що COVID-19 може серйозно вразити людей набагато молодших, навіть у такій відмінній формі, як подружжя Холлів.

Відомий медичний журналіст Санджей Гупта в статті для CNN називає кілька версій, які досліджуються вченими.

Одна можливість полягає у варіаціях гену ACE 2. Ензим ACE 2 прикріплюється до зовнішньої стінки клітин легень і серця і його генетичні варіації впливають на рецептор і, як наслідок, для вірусу може бути легше потрапити до клітини легень.

У деяких молодих і здорових людей надмірна відповідь організму створює величезне запалення, яке не дає нормально працювати легеням і іншим органам.

За іншою версією, у деяких пацієнтів виникає брак речовини сарфакант (surfacant), яку виробляє наш організм і яка дозволяє легеням легше розширюватися, що ускладнює дихання.

Ще один напрямок дослідження – розуміння реакції імунної системи. У деяких молодих і здорових людей надмірна реакція організму створює величезне запалення, яке не дає нормально працювати легеням і іншим органам. Одні із ліків, які випробовуються для лікування COVID-19, - імунносупресанти.

В інших джерелах наводяться припущення, що на ступінь ураження організму коронавірсуом COVID-19 може впливати історія щеплень хворого.

Для того, щоб отримати однозначну відповідь на це питання, піде багато часу. Вікторія Холл і її родина вже здорові. Вона закликає усіх поставитися до епідемії серйозно, не думати, що цей вірус зачіпає лише людей похилого віку – молоді люди можуть бути як носіям і заражати інших, так й досить важко захворіти самі.

Дивіться також: Пандемія у Детройті. Настрої в українській громаді. Відео

Your browser doesn’t support HTML5

Пандемія у Детройті. Настрої в українській громаді. Відео