Британія неохоче готується до виборів Європарламенту, яких сподівалася уникнути

Уряд Великої Британії визнав, що через затягування “Брекзиту” країна буде вимушена брати участь у виборах до Європейського Парламенту 23 травня.

Британія на референдумі 2016 року проголосувала за вихід з Європейського Союзу і повинна була офіційно припинити членство 29 березня цього року.

Ми хотіли б опинитися в ситуації, в якій депутатам Європейського парламенту від Сполученого Королівства ніколи не доведеться сідати у депутатські крісла
Девід Лідінґтон

Але прем’єр-міністр Тереза Мей була змушена домовлятися з Брюсселем про відкладення, бо у британському парламенті не знайшлося досить голосів для ратифікації угоди з ЄС про умови припинення членства в ЄС.

Тепер Британія має час на залагодження процедури “Брекзиту” до 31 жовтня, але уряд, контрольований Консервативною партією каже, що сподівається зробити це швидше, зокрема через можливу домовленість з опозиційною Лейбористською партією.

Затягування з “Брекзитом” означає, що британські громадяни і далі мають своїх представників у структурах ЄС і повинні брати участь у цих виборах депутатів до Європейського Парламенту.

Проте чільний представник британського уряду Девід Лідінґтон висловив сподівання, що обраним від Британії євродепутатам не доведеться приступати до виконання обов’язків.

Дивіться також: Туск вказує на мільйони британців, які хочуть бути в ЄС, а уряд Мей нагадує результати референдуму

“Ми подвоїмо зусилля.., щоб затримка після того була якомога коротшою. В ідеалі ми хотіли б опинитися в ситуації, в якій депутатам Європейського парламенту від Сполученого Королівства ніколи не доведеться сідати у депутатські крісла”, - сказав Лідінґтон, якого називають фактичним заступником прем’єр-міністра.

Що таке Європейський Парламент?

Європейський Парламент - це законодавчий орган Європейського Союзу, куди депутатів обирають прямим голосуванням.

У Європарламент обирають 751 депутата, які є представниками 510 мільйонів громадян з 28 країн організації.

Євродепутати розробляють і затверджують закони, що діють в усіх країнах ЄС.

Європарламент також наглядає за роботою виконавчого органу ЄС, Європейської Комісії.

Дивіться також: Європейські праві, відомі прихильністю до Росії, хочуть об’єднатися у Європарламенті і змінити ЄС

Останні опитування показують, що на цих виборах європейці серед найважливіших питань називають питання економіки й боротьби з безробіттям, а також проблеми імміграції.

Також на провідних місцях для виборців у Європі питання кліматичних змін та боротьби з тероризмом.

Від Великої Британії у Європейський парламент зазвичай обирають 73 євродепутатів.

Європарламент вирішив, що після британського виходу з ЄС 46 депутатських місць будуть скасовані, а решта 27 - розподілені між іншими країнами Євросоюзу.

Дивіться також: Як кандидати у президенти США використовують соціальні медіа?

Your browser doesn’t support HTML5

Як кандидати у президенти США використовують соціальні медіа. Відео