Адвокат Власенко: Американські юристи визнали «газову» справу політичною

Сергій Власенко та Юлія Тимошенко під час судового слухання.

«Газова» справа проти Юлії Тимошенко політично вмотивована, а у діях екс-прем’єрки відсутній склад злочину. Докази цього привіз із закордонного відрядження захисник обвинуваченої Сергій Власенко.

На прес-конференції у середу Власенко представив привезену ним зі США доповідь авторитетної американської юридичної компанії Covington & Burling LLP. Як він повідомив, юристи компанії дійшли попереднього висновку, що «обвинувачення у газовій справі Юлії Тимошенко не ґрунтується на фактичних обставинах та є сумнівними з юридичної точки зору».

У попередньому висновку зазначається, що методологія обрахування збитків, яку застосовувала Генпрокуратура, так само сумнівна.

«Переводячи з юридичної мови на звичайну людську мову, можна сказати, що в так званій експертизі збитків цифри взяті зі стелі», – зазначив Власенко.

За його словами, американські юристи звертають увагу також на те, що ГПУ з невідомих причин не долучила до матеріалів справи аудит міжнародної аудиторської компанії Ernst & Young, зроблений на замовлення НАК «Нафтогаз України». Тим часом висновки цього аудиту спростовують звинувачення у збитках і свідчать про те, що витрати «Нафтогазу» на транспортування газу у 2009-му році, порівняно з 2008-им, зменшились.

«Роблячи узагальнюючий висновок щодо обвинувачень, висунутих проти Тимошенко у газових справах, незалежна міжнародна юридична компанія з бездоганною репутацією Covington & Burling абсолютно чітко зазначає, що немає жодного юридичного підґрунтя для продовження переслідування Тимошенко», – підсумував Власенко.

Адвокат повідомив, що оформить ці документи у вигляді клопотань. Він вимагатиме також долучити до справи інші знайдені ним докази – зокрема, протоколи засідання правління НАК «Нафтогаз України» за січень 2009-го року, в яких мовиться про передаварійний стан ГТС та необхідність негайно підписати контракти заради відвернення техногенної катастрофи; а також протокол, у якому схвалюються підписані Тимошенко контракти.

Адвокат наголосив, що отримані ним докази невинуватості його підзахисної будуть розіслані керівникам усіх дипломатичних місій, акредитованих в Україні, а також Єврокомісії, Європарламенту, керівникам США і європейських держав.

Крім того, Юлія Тимошенко апелюватиме до Європейського суду з прав людини. Текст скарги, датованої 21 червня, з’явився на офіційному сайті політика. У поданому зверненні Тимошенко скаржиться на незаконність кримінального переслідування та викладає пояснення щодо висунутих їй звинувачень у «газовій» справі, справі про нецільове використання «кіотських» грошей та про закупівлю автомобілів для сільської медицини. Як повідомляє сайт, інтереси Тимошенко у Страсбурзі представлятимуть адвокат Сергій Власенко та харківський правозахисник Аркадій Бущенко.

Судовий процес над екс-прем’єр-міністром має поновитися у п’ятницю 15 липня. А поки Тимошенко захищається від звинувачень, висунутих їй у справах про газ, про «кіотські» гроші та про автомобілі «швидкої», влада готується пред’явити їй нові. 5 липня Служба безпеки України порушила кримінальну справу стосовно російських боргів, які начебто має лідер опозиції і які буцімто змусили її бути зговірливою при підписанні газових контрактів з Москвою (СБУ порушила справу «за фактом замаху на розтрату державних коштів у сумі 405 мільйонів доларів»). На черзі також справа щодо «Криворіжсталі»: опоненти звинувачують Тимошенко у тому, що вона начебто одноосібно скасувала інвестиційні зобов’язання, що випливали з приватизації підприємства.

А тим часом поки влада множить кримінальні справи проти очільниці опозиції, громадськість утверджується в думці, що переслідування Тимошенко є виявом політичних репресій. Цю думку поділяє абсолютна більшість експертів. Як засвідчили дані експертного опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи», жоден з 52 опитаних експертів не вважає справи проти Тимошенко виявом справжнього правосуддя. Серед реальних причин порушення кримінальних справ проти екс-прем’єрки експерти називають прагнення усунути її від участі в наступних парламентських виборах, відволікання населення від економічних негараздів та спроби скласти провину на попередню владу, залякування опозиції, а також особисту помсту.