8 у 2018. 8 цитат Трампа про Україну та стримування Росії в 2018 році

В 2018 році США послідовно підтримували Україну в протистоянні російській агресії. Від американських високопосадовців часто звучали заяви на підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, важливості просування реформ в Україні, зміцнення обороноздатності, стримування Росії, зокрема через санкції та протистояння газпромівському проекту "Північинй потік 2", який США, як і Україна, вважають проектом геополітичного впливу Росії.

Водночас, спостерігачі наголошували, що президент США Дональд Трамп, як видається, уникає публічно критикувати Росію та президента Путіна і "залишив критику Москви своїм посадовцям".

"Голос Америки" зібрав цитати, які прозвучали особисто від президента США стосовно України та стримування Росії у 2018 році.

Ескалація в Азовському морі – єдина причина, чому він скасував зустріч з Путіним в Буенос-Айресі, наголошував Трамп.

З огляду на той факт, що з Росії Україні не повернули кораблі та моряків, я вирішив, що в інтересах усіх сторін буде скасувати мою ...зустріч з .. Путіним
Дональд Трамп

1. "З огляду на той факт, що з Росії Україні не повернули кораблі та моряків, я вирішив, що в інтересах усіх сторін буде скасувати мою раніше заплановану зустріч в Аргентині з президентом Росії Володимиром Путіним. Я нетерпляче чекаю змістовного саміту знову щойно цю ситуацію буде вирішено", - написав Трамп

у Twitter.

2. "Нам не подобається, що відбувається. Нікому не подобається. Ми цьому не раді. Сподіваюся, що вони незабаром зможуть це вирішити, тому що ми з нетерпінням чекаємо зустрічі з президентом Путіним, але те, що сталося із кораблями та моряками, це була єдина причина", - сказав Трамп під час спілкування з "Голосом Америки" у Буенос-Айресі 30 листопада.

3. "Я не здатен читати думки" Путіна, але те, що він зробив – неприйнятне.

Відповідаючи на питання "Голосу Америки": "Що на Вашу думку, він замислив стосовно України? Чому він забрав кораблі та моряків?" - президент Трамп відповів: "Я не здатен читати його думки. Ніхто не може. Він знає, чого він прагне, але ми не можемо дозволити, щоб певні речі відбулись. Але вони відбулись. Я не можу бути частиною цього".

За його адміністрації, політика щодо Росії стала більш жорсткою, переконаний президент Трамп

Саме я дав Україні зброю та протитанкові засоби
Дональд Трамп

4. "Саме я дав Україні зброю та протитанкові засоби. Не Обама".

В інтерв'ю американському каналу CBS 14 жовтня, президент Трамп заявив, що його адміністрація провадить більш жорстку політику стримування Росії, аніж адміністрація його попередника – Барака Обами.

"Саме я дав Україні зброю та протитанкові засоби. Не Обама. Знаєте, що він надіслав? Він надіслав подушки та ковдри. І він віддав частину України", - заявив він.

5. Обама дозволив забрати Крим, зауважував президент США.​

"Криму дозволили піти під час адміністрації Обами і, ви знаєте, Обама може казати все, що хоче, але він дозволив Росії забрати Крим. У мене, можливо, була б зовсім інша позиція", – сказав Трамп під час прес-конференції на полях засідання "Великої сімки" в червні, в канадському Квебеку відповідаючи на питання, чи вважає він, що російський контроль над Кримом має бути визнаним міжнародною спільнотою.

6. "Я б цього не допустив", - президент США про анексію Криму виступаючи на липневому саміті НАТО.

Your browser doesn’t support HTML5

Заяви Трампа про Крим та зустріч з Путіним. Підсумки саміту НАТО. Відео

Чи я б дозволив, щоб це сталося? – Ні, я б цього не дозволив. А він (Обама) допустив, щоб це сталося
Дональд Трамп про незаконну анексію Криму Росією

"Чи задоволений я тим, що сталося з Кримом? Ні. Я не задоволений. Але це сталося під час керування Барака Обами, а не Трампа ... Ще задовго до того, як я став президентом, президент Барак Обама дозволив, щоб це сталося. Справа в тому, що вони (росіяни – ГА) будують мости до Криму, щойно вони побудували величезний міст, будівництво якого почалося багато років тому. Вони завершили нове летовище, вклавши мільярди й мільярди доларів. Це відбувалося за часів Барака Обами. Чи я б дозволив, щоб це сталося? – Ні, я б цього не дозволив. А він допустив, щоб це сталося", – сказав Трамп 12 липня в Брюсселі.

Трамп різко критикував Німеччину за підтримку газпромівського проекту "Північний потік 2"

Ми маємо захищатись від Росії, а Німеччина сплачує мільярди і мільярди доларів Росії щорічно
Дональд Трамп

7. "Для чого НАТО, якщо Німеччина платить Росії мільярди доларів за газ та енергію? Чому лише 5 з 29 країн-членів виконали зобов'язання виділяти 2% ВВП на оборону?" - зауважив Трамп у Twitter в липні під час візиту до НАТО.

"Ми маємо захищатись від Росії, а Німеччина сплачує мільярди і мільярди доларів Росії щорічно", - сказав Трамп звертаючись до генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа

8. Трамп назвав те, Німеччина сплачує мільярди доларів Росії "недоречним" і "сімховинним"​, виступаючи перед пресою після вересневої зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

"Ми говоримо про трубопровід, який йде до Німеччини, коли Німеччина сплачує мільярди і мільярди доларів Росії і справді, ми не вважаємо, що це доречно, - наголосив президент США. - Я ніколи не вважав це доречним, я думаю це сміховинно. Також, вважаю, це дуже погано для німців. Я дуже чітко і голосно про це говорю", - додав він.

Дивіться також: ​Підсумки 2018-го: Чому, та як Білий дім підтримував Україну у протистоянні російській агресії та тиску

Your browser doesn’t support HTML5

Підсумки 2018-го: Чому, та як Білий дім підтримував Україну у протистоянні російській агресії та тиску. Відео