Чим дратував Трампа та адміністрацію США Джон Болтон? Американські журналісти розкрили подробиці

Президент США Дональд Трамп у вівторок повідомив у Twitter про звільнення радника з національної безпеки Джона Болтона.

"Минулої ночі я поінформував Джона Болтона, що його послуги у Білому домі більше не потрібні. Я, як і чимало інших в адміністрації США, рішуче не погоджувався з багатьма його пропозиціями, і з огляду на це я попросив Джона піти у відставку, що й отримав цього ранку. Я дуже дякую Джону за його службу. Наступного тижня я назву нового радника з національної безпеки", - написав президент США.


При цьому сам Болтон описав дещо інакше ситуацію, яка передувала повідомленню президента про його звільнення. Він твердить, що відставку запропонував напередодні сам.

"Я запропонував піти у відставку минулого вечора, і президент Трамп сказав: "Давай поговоримо про це завтра", - пише Болтон. Пізніше Болтон повторив ЗМІ, що сам подав у відставку.

Журналіст видання The Washington Post Джош Довзі перелічив точки спотикання у відносинах Трампа та Болтона.

"Болтон розчаровував радників у Білому домі своїми вимогами щодо мандрівок та антуражем, та мав напружені відносини з державним секретарем Помпео та іншими. У питаннях політики він не погоджувався з президентом на багатьох фронтах", - твітує Довзі.

"Прихильники Трампа та інші посадовці Білого дому постійно скаржились, що Болтон та його команда зливали інформацію ЗМІ", - твітує репортер видання Politico Габбі Орр.

Болтона було призначено навесні 2018-го року. Призначення супроводжувалось значною критикою з боку низки політичних експертів у США, які називали його прихильником жорстких дій щодо Ірану та ін.

Редактор видання Vox.com Езра Кляйн назвав звільнення Болтона "рідкісним позитивним моментом" президентства Трампа.

"Як я і казав раніше, найкраще у Дональді Трампі це те, що він інстинктивно скептично ставиться до ідеї початку війни. Прийом на роботу Болтона суперечив цьому. Звільнення ж ним Болтона є рідкісним позитивним моментом його президенства", - пише Кляйн.

"Я реально шокований тим, що ми пережили еру Болотона без жодного бомбардування Ірану", - твітує головний редактор видання The Daily Beast Ноа Шекман.
Також Болтона гостро розкриткував американський журналіст Майкл Трейсі.
"Болтон зірвав саміт у Ханої з Кім Чен Ином, прагнув бомбардування Ірану, повністю провалив спробу військового перевороту у Венесуелі, зірвав виведення військ із Сирії, вимагав нескінченої війни у Афганістані. І це лише за останні 9 місяців. Він божевільний", - твітує журналіст.


Між тим, інформація про звільнення Болтона викликала занепокоєння у сенатора-демократа Кріса Мерфі, який нещодавно відвідав Україну.

"Я не прихильник Болтона, але світ перебуває у кризі, а через круговерть кадрів на чолі США Америка зникає на світовій арені, і це тоді, коли її стабільна присутність найбільш необхідна", - твітує законодавець.

Джон Болтон відвідав Україну наприкінці серпня. Повідомлялось, що під час візиту до Києва він застерігав керівництво України від співпраці з Китаєм у галузях, які стосуються національної безпеки. Зокрема, в інтерв’ю "Радіо Свободі" він наголосив, що продаж компанії "Мотор Січі" - це питання, яке є важливим як для України, так і для США, Європи та інших країн.

Дивіться також: Чому президент Дональд Трамп скасував таємні переговори про мир між США, урядом Афганістану та Талібаном

Your browser doesn’t support HTML5

Чому президент Дональд Трамп скасував таємні переговори про мир між США, урядом Афганістану та Талібаном. Відео