Тігіпко остерігає перед наслідками згортання свободи слова

На фоні ознак, що в Україні може в найближчому часі погіршитися ситуація із свободою слова, віце-прем`єр України Сергій Тігіпко в інтерв`ю «Голосу Америки» заявив про взаємопов`язаність економічного поступу з пошануванням демократичних принципів та свободи слова сьогодні в Україні.

«В українських умовах побудувати гарну економіку без демократії неможливо. Україна не Росія. Це вже аксіома. Ми вже не зможемо завдяки централізації влади зробити все. Посилити владну вертикаль потрібно, але в українських умовах ми повинні пам’ятати, що був Майдан, що абсолютно інші настрої населення. Ми повинні навпаки підтримувати демократію, це боротьба з корупцією і багато інших важливих речей. Ми європейська країна. Усі європейські країни мають гарні зразки демократії і вони при цьому мають успіхи в економіці. Тому якщо зараз ми почнемо тиснути на пресу, отримаємо через певний час зворотну реакцію, а ті, хто будуть намагатись це зробити, безумовно програють. Зразу можу сказати - програють», зазначив віце-прем`єр України Тігіпко.

У зв`язку з новими тенденціями в Україні представник Організації з безпеки та співробітництва у Європі закликав нове керівництво України захистити та розвивати свободу слова. У спеціальній заяві, розміщеній на сайті ОБСЄ, наголошується на негативних сигналах, що надходять з України щодо свободи в медіа -- зокрема рішення про розпуск Комісії по свободі слова при президенті України та зміни статусу нового голови державного телебачення. Представник ОБСЄ закликає президента України особисто втрутитись у вирішення цієї проблеми. ОБСЄ також підтвердила свою готовність допомогти Україні у зміні та реформуванні законодавства, що регулює роботу медіа в Україні, а саме щодо створення суспільного телебачення, доступу до інформації, прозорість у питанні власності на засоби масової інформації.