Борис Тарасюк: Святкування Дня перемоги – хибна цінність

Борис Тарасюк

Після розпаду Радянського Союзу святкування Дня перемоги у традиційній формі – з парадами та гаслами радянського зразка, викликають неоднозначу реакцію у суспільстві. Своєю думкою щодо святкування з нами поділився голова комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, який зараз перебуває у Вашингтоні.

Борис Тарасюк до американської столиці прибув на запрошення Інституту Брукінгса для участі у конференції «Тристоронній процес: Вашингтон, Київ, Москва та доля ядерної зброї в Україні». В інтерв’ю «Голосу Америки» він заявив, що святкування Дня перемоги є свідченням того, що в українському суспільстві утвердилися хибні цінності та висновки:

«Якщо в усій демократичній Європі ніхто не святкує Дня перемоги, а святкують День примирення, то у нас досі святкують День перемоги. Більш того, вже дійшло до абсурду, коли в День перемоги починаються бійки. Бійки між прихильниками червоних прапорів, символіки Радянського Союзу і Комуністичної партії, і іншої частиною суспільства. Це - абсурд.

Абсурдом є також те, що частина лівих політиків досі не може примиритися з тими, хто воював також проти фашизму. Я маю на увазі ОУН-УПА. Це є ненормально, бо в усіх країнах Європи давно вже забули, що воювали один проти одного – в Іспанії, в Німеччині, у Франції. Лише в Україні досі, як і в усьому колишньому Радянському Союзі, святкують все ще перемогу. Перемогу над тими, до кого прагнуть звернутися по допомогу, перемогу над тими, хто в 6-7 разів краще живе, ніж ми. Це є збочення суспільної психології».