США: президент Сирії Башар Асад «втратив легітимність»

Держсекретар США Гілларі Клінтон

Сполучені Штати заявили, що президент Сирії Башар Асад «втратив легітимність». У найрішучішому осуді Асада з боку Вашингтона з часу, коли сирійські сили безпеки у березні цього року розпочали насильницьке придушення демократичних протестів, державний секретар Гілларі Клінтон заявила, що авторитарний лідер «не є незамінний» та що Сполученим Штатам «не залежить на тому, щоб він залишився при владі».

Тим часом прем’єр-міністр Франції Франсуа Філлон заявив у вівторок, що Асаду з кожним днем важче залишатися при владі. Він також сказав радіостанції Європа - 1, що «мовчанка» Ради Безпеки щодо Сирії «необґрунтована» і що Росія та Китай блокують прийняття резолюції Радою Безпеки.

Пані Клінтон осудила атаки натовпів на будинок посольства США і резиденцію американського посла в Дамаску, а також окремі напади на французькі дипломатичні представництва в країні.

Вона звинуватила уряд президента Асада у спробі відвернути увагу від брутального придушення протестів в країні та вимагала, щоб Сирія дотримувалась зобов’язань, що виникають з міжнародних договорів про захист іноземних дипломатів і місій. Вона також звинуватила Дамаск у тому, що він приймає від Ірану допомогу для придушення сирійського народу.