Україна орієнтована на Захід може бути спадком Януковича - сенатор

Your browser doesn’t support HTML5

Янукович може зорієнтувати Україну на Захід - сенатор

До саміту у Вільнюсі залишилося два тижні
Ймовірність підписання угоди України з ЄС стала темою дебатів на Капітолійському пагорбі. В Сенатському комітеті з закордонних відносин відбулися слухання під назвою «Вирішальний момент для Східного партнерства», на якому заступник Державного секретаря США Вікторія Нуланд звітувала перед членами комітету щодо готовності України, Молдови та Грузії до підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.

У США продовжують наполягати, що вирішення справи Тимошенко залишається однією з умов підписання Вільнюської угоди. При чому, як пояснила заступниця Державного секретаря США Вікторія Нуланд, для цього існують два шляхи:

«ЄС чітко заявив і ми наголосили під час переговорів на двосторонньому рівні, що консенсус щодо підписання Угоди не буде досягнутий, якщо Тимошенко не буде звільнена для лікування. Сьогодні українське керівництво має два шляхи, як це зробити. Президент може прийняте виконавче рішення – у нього є для цього повноваження. Але я думаю, що український уряд надає перевагу іншому шляху – пошуку національного консенсусу шляхом голосування законопроекту в парламенті».

США зробили усе можливе, аби Угода між Україною та ЄС була підписана, заявила Нуланд.

«Ми працювали у тісній зв’язці з нашими європейськими союзниками та партнерами, аби допомогти Україні, Молдові та Грузії виконати усі умови та отримати позитивну відповідь у Вільнюсі. У 2013 році наша допомога України становила 100 мільйонів доларів і більшість з неї пішла на те, щоб допомогти Україні відповідати європейським стандартам».
Я думаю, що український уряд надає перевагу іншому шляху – пошуку національного консенсусу шляхом голосування законопроекту в парламенті.
Вікторія Нуланд, заступник Державного секретаря США.

Відповідаючи на питання сенаторів, Нуланд пояснила, як США допоможуть Україні протистояти економічному тиску з боку Росії у разі підписання Вільнюської угоди:

"Ми ведемо тісні консультації з МВФ щодо важливості цього моменту та розробки спільного плану. У разі успішних переговорів з МВФ перед Україною відкриються можливості фінансування також і з боку ЄС та ЄБРР".

"Також це посилить нашу позицію з надання кредитів. Коли українське керівництво підпише угоду з ЄС, коли вони здійснять ці останні важкі кроки, включно зі звільненням колишньої прем’єр-міністра Тимошенко для лікування, ми віримо, що на це позитивно відреагують і комерційні ринки. Ви знаєте, що в Україні працює багато американських підприємств, які хочуть робити більше. Також протягом останніх двох років у нас не було глибоких політичних відносин з Україною. Ми дали зрозуміти, що якщо Україна пройде через ці останні випробування, наші двосторонні відносини поглибляться".

Your browser doesn’t support HTML5

США пообіцяли підтримку Україні на шляху до Європи

Старший науковий співробітник Інституту Пітерсона Андерс Аслунд описав під час слухань важкі економічні умови, в яких опинилися Україна. Не підписання Угоди у Вільнюсі, на його думку, їх лише погіршить:

«Українська економіка знаходиться у дуже вразливому та непевному стані. Ми зараз побачили чергове значне зменшення ВВП і уряд нічого не робить аби покращити ситуацію. Навпаки – лише погіршує через дуже високий курс обміну, дуже високі відсотки на позики, що зменшує інвестиції. Урядування просто жахливе. Україна швидко рухається до фінансової кризи».

Your browser doesn’t support HTML5

Угода з ЄС буде у 2015 з новим президентом - Удар

Негативний результат для України у Вільнюсі, заявили учасники слухань, певною мірою означатиме провал і американської зовнішньої політики.

«Адміністрація Обами не використовує свою політичну вагу, порівняно з Адміністраціями Буша першого, другого та Клінтона. Ми проводили активну політику у цьому регіоні протягом 20 останніх років, а зараз все почало розпадатися. І це величезна геополітична помилка Сполучених Штатів», - заявив старший науковий співробітник Фонду Спадщина Аріель Коен.
Те, що вимагаємо ми та європейці, не є чимось недосяжним – звільнить Тимошенко для лікування за межами країни та запровадьте деякі помірні, але дуже необхідні реформи.
Кріс Мерфі, сенатор.

Але чи буде Угода підписана? Головуючий під час слухань сенатор-демократ Кріс Мерфі на це все ще сподівається.

«Я сподіваюся та очікую, що Україна підпише Угоду про Асоціацію. Те, що вимагаємо ми та європейці, не є чимось недосяжним – звільнить Тимошенко для лікування за межами країни та запровадьте деякі помірні, але дуже необхідні реформи. Президент Янукович знає, що спадком його президентства має бути вільна та незалежна Україна, орієнтована на Захід», - сказав сенатор.
А от Андерс Аслунд висловив переконання, що угода у Вільнюсі підписана не буде. І небажання звільняти Тимошенко – лише одна з причин.

Your browser doesn’t support HTML5

Реалізується найгірший сценарій щодо Асоціації

«На мій погляд, малоймовірно, що угода буде підписана. Президент Янукович просто не хоче угоди, бо вона вимагає від нього виконання занадто великої кількості юридичних та демократичних вимог».

До саміту у Вільнюсі залишилося два тижні. І від його результату залежатимуть зміни у відносинах не лише між Україною та ЄС, а і політика Вашингтона щодо України.