Штайнмаєр закликав лідера Китаю «використати свій вплив на Путіна» для припинення війни в Україні

Під час телефонної розмови у вівторок Штайнмаєр наголосив, що існує «спільний інтерес Китаю та Європи в припиненні війни», а також у збереженні українського суверенітету та виведенні російських військ, які необхідні для відновлення миру.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав президента Китаю Сі Цзіньпіна використати свій вплив на президента Росії Володимира Путіна, щоб припинити війну проти України, йдеться у повідомленні офісу президента Німеччини.

Під час телефонної розмови у вівторок Штайнмаєр наголосив, що існує «спільний інтерес Китаю та Європи в припиненні війни», а також у збереженні українського суверенітету та виведенні російських військ, які необхідні для відновлення миру.

У повідомленні мовиться, що під час годинної розмови з лідером Китаю президент ФРН Штайнмаєр «попросив Сі використати свій вплив на Росію» та подякував президенту Сі «за чітке неприйняття ядерних загроз з боку Росії».

Штайнмаєр підтвердив рішучість Німеччини продовжувати підтримку України. Він сказав, що Європа не відступить перед тиском російських погроз і вживає запобіжних заходів проти енергетичної кризи.

Президент Німеччини наголосив, що обороноздатність України та згуртованість Європи зросли через російську агресію, і що в цьому «Путін принципово прорахувався».

Дивіться також: Щодо узгодженої ЄС стелі цін на газ є надії, але й побоювання

Розмова лідерів Німеччини та Китаю відбулася на тлі запланованих російсько-китайських спільних військово-морських навчань у Східно-Китайському морі, що розпочинаються у середу, і триватимуть протягом тижня.

Про це у понеділок повідомило російське агентство "Інтерфакс" з посиланням на міністерство оборони Росії. У заяві наголошується, що у ході активної частини навчань «заплановані спільні ракетні та артилерійські стрільби, а також відпрацювання спільних протичовнових дій із практичним застосуванням зброї».

Як повідомляв «Голос Америки», минулого тижня в інтерв’ю одному з американських телеканалів керівник американської розвідки Вільям Бернс повідомив, що російський напад на Україну, і особливо провал його початкового плану, викликали занепокоєння у лідера КНР Сі Цзіньпіна. За його словами, попри міцні військові зв’язки Пекіна і Москви, керівництво Китаю відмовилося постачати Росії зброю для війни в Україні та висловило стурбованість щодо використання ядерної зброї.

Дивіться також: ЦРУ: лідера Китаю непокоять поразки РФ в Україні та ядерна риторика Кремля