Державний департамент описав, як працює російська пропаганда

Сполучені Штати виявили і оприлюднили основні методи поширення пропаганди та дезінформації Москвою. Центр глобальної взаємодії при Держдепартаменті США оприлюднив у середу доповідь, яка описує схему використанння різних каналів в екосистемі дезінформації Кремля.

Пекін також користується методами Росії, використовуючи вебсайти, які поширюють теорії змови, неофіційні канали розповсюдження дезінформації та пропаганди з метою підриву демократичних норм та інституцій

«Екосистема будується на п'яти основних стовпах: офіційні урядові повідомлення, міжнародні канали поширення інформації, що фінансуються державою, культивування проксі-структур, використання соціальних мереж в якості зброї і дезінформація з використанням кіберзасобів. Кремль несе пряму відповідальність за розвиток цих тактик і платформ в рамках свого підходу до використання інформації в якості зброї», - йдеться у доповіді.

«Пекін також користується методами Росії, використовуючи вебсайти, які поширюють теорії змови, неофіційні канали розповсюдження дезінформації та пропаганди з метою підриву демократичних норм та інституцій», - про це під час телефонного брифінгу заявила Ліа Ґабрієл, координаторка центру.

Your browser doesn’t support HTML5

США оприлюднили доповідь про основні методи та джерела поширення пропаганди та дезінформації Москвою. Відео

Доповідь була оприлюднена після того, як США запропонували нагороду у 10 мільйонів доларів кожному, хто надасть інформацію для виявлення особи, яка працює для, чи з іноземним урядом з метою втручання у вибори США шляхом певних нелегальних дій у кібер-просторі.

Пекін також користується методами Росії, використовуючи вебсайти, які поширюють теорії заколоту, неофіційні канали розповсюдження дезінформації та пропаганди з метою підриву демократичних норм та інституцій.
Ліа Ґабрієл, Глобальний центр залучення

«Уряд США не буде миритися із іноземним втручанням у наші вибори, - сказала Ґабрієл «Голосу Америки».- Центр глобальної взаємодії працює з нашими партнерами, які діляться інформацією щодо втручання у вибори та тактикою, яку вони бачать в діях Росії та інших».

У доповіді описуються 7 проксі- чи опосередкованих структур, які поширюють та посилюють тези Кремля. А саме: багатомовне електронне видання «Фонд стратегічної культури», підконтрольне Службі зовнішньої розвідки Росії; псевдоакадемічний ресурс Інституту сходознавства РАН «Новий східний огляд», орієнтований переважно на Близький Схід, Азію і Африку; канадський сайт Global Research; базоване в Криму інформагентство «Новинний фронт» («NewsFront»), яке називає себе «альтернативним джерелом інформації» для західної аудиторії; багатомовний ресурс SouthFront, що спеціалізується на військовій тематиці; ультранаціонаціоналістичний портал «Геополітіка.ru» і квазіаналітичний центр «Катехон», що поширює антизахідну пропаганду п'ятьма мовами.

Роботу цієї системи дезінформації доповідь ілюструє на прикладі хибного твердження, що США створили COVID-19. У січні 2020-го телеканал «Звєзда» оприлюднює інтерв’ю з «експертом», який озвучує цю тезу. Після цього про це говорить російський політик Володимир Жириновський, про це пишуть непрямо пов’язані з Кремлем сайти, ця ідея поширюється в соціальних медіа та висвітлюється RT та "Спутником". У лютому ця теза починає активно розповсюджуватися в інформаційному просторі, де до квітня стає повноцінно присутньою.

ілюстрація доповіді Центру глобальної взаємодії при Держдепартаменті США

Таким чином ця дезінформація поширювалася за допомогою російських офіційних каналів (Жириновський в інтерв’ю радіостанції «Говорит Москва» заявив, що вірус, який виявили в Китаї, - біологічна зброя США); медіа, які фінансуються державою (телеканали «Звєзда», «Росія -1» та «Спутник» арабською мовою); проксі-джерел (News Front, Geopolitica.ru); соціальних медіа та дезінформації з використанням хакерських дій (відповідно до звіту компанії з кібер-безпеки Mandiant Threat Intelligence).

У доповіді йдеться, що метою Росії є «піддавати сумніву цінність демократичних інституцій» та «послаблення міжнародної довіри та міжнародної єдності Сполучених Штатів із союзниками та партнерами».

У той же час, йдеться у документі, цим зусиллям протистоїть потужна громада, що складається з урядів, громадянського суспільства, університетів, мас-медіа, приватного сектору та особистих зусиль громадян.

Дивіться також: Чи є шанс на зміни у Білорусі цього року?

Your browser doesn’t support HTML5

Чи є шанс на зміни у Білорусі цього року? Відео