В Україні відзначають річницю зникнення Ґеорґія Ґонґадзе

Вшанування пам’яті Ґеорґія Ґонґадзе у Києві 16 вересня, 2008р.

В Україні відзначають одинадцяту річницю зникнення засновника видання “Українська правда” Ґеорґія Ґонґадзе. Колеги і знайомі журналіста закликали вшанувати його пам'ять пішою ходою зі свічками до адміністрації президента і висловити владі вимогу притягти до відповідальності не тільки виконавців, а й замовників вбивства. Як і у попередні роки організатори закликали прийти на акцію без партійних прапорів і символіки.

Нинішня влада говорить про великий поступ у справі. Мовляв, завершилося слідство і почався суд над колишнім високопосадовцем МВС Олексієм Пукачем, який зізнався у вбивстві журналіста. Генпрокуратура викликала на допити фігурантів так званих плівок Мельниченка - екс-президента Леоніда Кучму і нинішнього спікера Верховної Ради Володимира Литвина. На записах в презедентському кабінеті начебто саме їхні голоси обговорюють необхідність покарати журналіста за його критичні публікації і віддають наказ тодішньому керівнику МВС Юрію Кравченку розправитися із Ґонґадзе. Колишній глава держави протягом цього року декілька разів давав свідчення в Генпрокуратурі і навіть знаходився на підписці про невиїзд.

Проте останнім часом громадські активісти все частіше нарікають на закритість судового процесу та критикують владу за відсутність політичної волі встановити замовників злочину. Вони побоюються, що посадовці вирішили обмежитися покаранням лише безпосередніх виконавців вбивства.

“Нещодавно в суді були названі прізвища замовників убивста Гії, але подібні заяви влада може використати як спосіб “відмазати” замовників, адже прямих наказів від Кучми і Литвина Пукач не отримував, а отже очевидним є те, що “справедлива” судова система України всю провину покладе на мертвого міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, аби найбільші замовники залишились на свободі”- йдеться у поширеному організаторами пам'ятних заходів повідомленні.

Радник президента Ганна Герман висловилася за більшу відкритість процесу, водночас висловила сумнів у причетності до злочину колишнього глави держави Леоніда Кучми.

“Цей суд повинен бути відкритим, і я не бачу сьогодні потреби засекречувати щось у цій справі, яка стала колосальним компрометуючим фактором для України. Я ніколи не вірила і не вірю в те, що Леонід Кучма мав будь-яке відношення до замовлення вбивства Гії. Думаю, що вся ця справа набагато простіша і набагато банальніша, ніж нам здається. Кучма як ніхто інший не був зацікавлений у тому, щоб послаблювати державу таким резонансним вбивством. Думаю, що це був проект якогось іншого сценарію. Хто його писав, де його писали - ми згодом обов'язково довідаємося” - цитує Герман сайт Партії регіонів.