"Смажені" новини російського телебачення до дня народження Путіна

Російське телебачення з репортажем про бургер для Путіна

Розслідування журналістів виявили, що провідні російські телеканали використовували фальшиву інформацію, щоб у день народження президента Путіна переконувати глядачів, як керівника Росії люблять і поважають у світі.

Російські телеканали показували минулими вихідними короткий відеосюжет, в якому стверджувалося, що ресторан у Нью-Йорку створив спеціальну страву до дня народження російського керівника.

Арешти російських демонстрантів у день народження Путіна 7 жовтня

Коментатори кажуть, що провідні ЗМІ в Росії фактично не повідомляли про протести проти Путіна, які відбулися у суботу у десятках міст країни і супроводжувалися арештами учасників. Агенція Reuters повідомила про 200 арештів.

Росіянам у теленовинах показували надміру високий бургер з п’ятьма котлетами і розповідали, що американський ресторан спеціально створив страву, щоб вона важила 1952 грами - відповідно до року, в який народився Путін.

Але британська газета Guardian услід за російським вебсайтом, що розвінчує кремлівську пропаганду, вирішила перевірити правдивість повідомлень російського телебачення і виявила, що сюжет був підлаштований і поширений російською службою відеоновин Ruptly.

Власником зареєстрованої у Берліні агенції Ruptly є російський телеканал RT (Russia Tuday).

Російська новинна агенція ТАСС цитувала менеджера ресторану Lucy’s у Нью-Йорку з дифірамбами на адресу російського президента: “Ми вважаємо, що Володимир Володимирович - видатний політик та історична постать і тому ми вирішили присвятити йому один день у році”.

Але на запит Guardian офіційний представник ресторану назвав фальшивим повідомлення з відеорепортажем.

Часопис цитує російського журналіста Олексія Ковальова, який сказав: “Уся ця сміховинна історія виявляє глибоку непевність і Путіна, і вірних йому ЗМІ, і його прихильників. Вони так хочуть уваги й визнання від Заходу, що готові вдаватися до шахрайства”.

Тим часом RT й далі наполягає на правдивості свого повідомлення, яке поширили також деякі неросійські ЗМІ.

Дивіться також: Україна має більше шансів на отримання зброї за Дональда Трампа, ніж це було за попередньої Адміністрації?

Your browser doesn’t support HTML5

Україна має більше шансів на отримання зброї за Дональда Трампа, ніж це було за попередньої Адміністрації? Відео