"Поки Росія створює міжнародні кризи, Україна продовжує героїчно звільняти свою територію" - США в ОБСЄ

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер

Росія погрожує українським цивільним, голодуючим в Африці та Азії, а також європейським споживачам газу і готова завдати людям шкоди, щоб досягнути геополітичних цілей. З такою заявою виступив посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер на засіданні Постійної ради ОБСЄ в четвер, 3 листопада.

Говорячи про напади на цивільних, Карпентер згадав обстріл більш ніж 50 ракетами території України в понеділок, 31 жовтня. За даними мерії Києва, ці обстріли призвели до відключення струму в більш ніж 350 000 квартир і води - для більш ніж 80% споживачів. Посадовець нагадав - умисні напади на цивільну інфраструктуру - це воєнні злочини.

Карпентер заявляє, що попри заперечення Кремля, дії Росії свідчать про спроби домогтись зростання світових цін на енергоресурси. Посадовець вказав, що Росія спалює газ, який міг би надходити в Європу.

Дивіться також: Британія допоможе Україні у відбудові пошкодженої енергетичної інфраструктури

ООН та низка країн привітали рішення Росії повернутись до Чорноморської зернової ініціативи, що дозволяє експорт зерна через українські порти. Міністр інфраструктури Україні Олександр Кубраков повідомив про те, що 7 кораблів із зерном вийшли з українських портів в четвер зранку. Він додав у дописі у Twitter, що за три місяці роботи ініціативи, 10 мільйонів тонн зерна надійшло до 43 країн.

Все ж, нагадує Карпентер, Росія ще не підтвердила свою участь в ініціативі після 19 листопада, коли закінчується строк дії теперішньої домовленості.

Кремлівській ідеології ненависті, мілітаризму та експансіонізму не місце в сучасному цивілізованому світі
Майкл Карпентер

Посадовець висловив переконання, що тактика Росії не досягне успіху. "Поки Росія створює міжнародні кризи і поширює страх застосування ядерної зброї, Україна продовжує героїчно звільняти свою суверенну територію", - заявив він. Карпентер вказав, що ЗСУ за перші два тижні жовтня звільнили більше 30 тисяч кв км території і просування триває.

Посадовець зауважив, що під час звільнення територій з'являється все більше доказів "фільтраційної" кремлівської мережі, катувань та зловживань, масових поховань.

Дивіться також: Росія не може заважати тому, щоб годувати весь світ - посолка США в ООН про зернову угоду