У штаті Нью-Йорк COVID-19 міг мати кожен сьомий – дослідження

Парк розваг Коні Айленд, Нью-Йорк

На кінець березня кількість уражених вірусом SARS-CoV-2, який спричиняє COVID-19, в Нью-Йорку могла становити понад два мільйонів мешканців штату. Це у 10 разів вище ніж офіційні данні на тої час – 189 тисяч. Такими є результати щойно оприлюдненого спільного дослідження Університету в Албані та Управління охорони здоров’я Нью-Йорка.

Дослідники взяли зразки крові у 150 тисяч відвідувачів продуктових крамниць і встановили, що 14% з них мали антитіла на новий коронавірус, а потім екстраполювали цей відсоток на усе населення штату.

Чимало з людей, уражених вірусом, не мали симптомів і тому ніколи не зверталися до лікаря. В інших симптоми були, але через брак тестів, особливо на тої час, вони його не зробили і не потрапили до офіційної статистики, пояснив в інтерв’ю CNN співавтор дослідження, декан Факультету охорони здоров’я Університету в Албані Девид Голтгрейв.

Серед тих, в кого дослідники виявили антитіла, 30% - латиноамериканського походження, 22% - чорношкірі американці, що вище, ніж їх відсоток у загальному населенні.

Чимало з людей, уражених вірусом, не мали симптомів, і тому ніколи не зверталися до лікаря.

Відсоток уражених хоча й вищий ніж вважалося раніше, він все ж нижчий, ніж потрібний для досягнення колективного імунітету. Оцінюється, що для досягнення колективного імунітету, відсоток інфікованих має становити 70-90%.

«Ідея колективного імунітету полягає у тому, що якщо більшість людей інфікована цим вірусом, він буде поширюватися набагато повільніше», - пояснює професор фармацевтичної хімії і хімічної інженерії Канзаського університету Брендон Декоські.

Раніше цього тижня Центр з контролю та профілактики захворювань США порекомендував обережніше використовувати тести на антитіла для оцінки поширення вірусу серед населення, враховуючи низький відсоток людей, які перехворіли COVID-19, і обмеження самих тестів.

Деякі тести можуть дати хибні позитивні результати, тому що людина мала інші типи коронавірусу, наприклад ті, що викликають застуду. Інші люди можуть не мати антитіла в достатній кількості, щоб їх можна було виявити.

«Метод сухої краплі крові на основі реактивності антитіл (DBS) SARS-CoV-2 тільки розробляється і чутливість методу ще не досягає вимог CDC», - говорить Олена Данилюк, біохімік, яка раніше працювала в проектах з розробки біомедичних сенсорів США, а нині працює у відділі Патентування і комерціалізації технологій у Вейнському університеті у м. Детройт, Мічиган.

«При DBS-тестуванні імовірність помилкового діагностування ще висока, тому необхідні додаткові тести для остаточного підтвердження, що не робить цей тест 100-відсотковим діагностичним тестом. Тому необхідне подальше опрацювання технології, спрямоване на покращення чутливості і специфічності тесту».

Дивіться також: Експерти: подорожувати на далекі відстані буде набагато складніше, ніж раніше

Your browser doesn’t support HTML5

Експерти: подорожувати на далекі відстані буде набагато складніше, ніж раніше. Відео