Якщо ми визнаємо анексію Криму, тоді це може статися будь-де в Європі − Меркель

Fosil tulang paus dipajang di luar Wati El Hitan Fossils and Climate Change Museum, Warisan Dunia UNESCO, saat hari pembukaan museum tersebut di oase Fayoum, Mesir.

Німеччина зробила висновки з уроків історії і не має наміру допустити нового поділу Європи, заявила федеральний канцлер Анґела Меркель на спільній із президентом України Петром Порошенком прес-конференції в суботу в Києві.

«Моя присутність тут свідчить, що змінилося, і що дві країни можуть змінювати політичні відносини. Німеччина не хоче створити якусь нову політичну біду, вона дуже добре вивчила свою історію», − сказала Меркель.

Вона нагадала про 75-ту річницю пакту Сталіна і Гітлера.

Меркель повідомила, що її візит в Україну означає, що федеральний уряд і вона особисто підтримує територіальну цілісність України, її процвітання є важливою метою в німецькій політиці. Меркель зазначила, що їй часто задають питання щодо Криму. Вона зазначила, що анексія Криму є несправедливою.

«Це відбулося із порушенням територіальної цілісності в Європі. Якщо ми визнаємо такий принцип, то тоді це може статися будь-де в Європі», − заявила Меркель.

Вона зазначила, що це несе загрозу цілісності будь-якої європейської держави.

Тим часом президент України розраховує на донорську допомогу від Євросоюзу на суму 500 мільйонів євро на відновлення Донбасу.

«Ми сьогодні говорили про наші плани з відновлення інфраструктури Донбасу. Я хотів би подякувати пані Меркель за ті рішення, які ми сьогодні обговорили. Це і 20 найважчих поранених українських військовослужбовців, яких коштом німецького уряду приймуть у Німеччині, це створення спеціального фонду, який буде оголошений на донорській конференції у вересні в ЄС, де буде надано 500 млн євро на відновлення інфраструктури Донбасу», − сказав він на спільній прес-конференції

Сьогодні канцлер Німеччини зустрілася з президентом України, щоб обговорити складну ситуацію на сході України. За словами Меркель, вона хоче допомогти Києву в скрутний для нього час.

Порошенко на початку зустрічі назвав символічним той факт, що візит канцлера відбувається у День Державного прапора України та напередодні Дня Незалежності. За словами Порошенка, зараз Україна єдина, як ніколи, та проходить «дуже трагічний тест» у своїй історії.

Глава держави наголосив на тому, що, за останніми даними, рівень підтримки громадянами незалежності зараз навіть вищий, ніж у 1991 році, коли країна її здобула. Порошенко назвав Меркель «добрим другом та сильним адвокатом України» та відзначив, що за останні два місяці вони спілкувалися понад 20 разів, і це дуже допомогло Україні захистити свої інтереси.

Глава Української держави висловив подяку народу Німеччини за підтримку народу України у його прагненні миру та демократії. Меркель сказала, що має намір в Києві обговорити питання підтримки Німеччиною України та «шлях до миру, яким ми маємо пройти». Канцлер подякувала президенту за дружній прийом.

У п’ятницю президент США Барак Обама і канцлер Німеччини Анґела Меркель висловили стривоженість діями Росії всередині території України.

У телефонній розмові обидва керівинки заявили, що присутність в Україні російських військових, нарощування чисельності російських військ уздовж кордону з Україною і обстріли з Росії української території становлять небезпечну ескалацію напруженості з боку Москви.

Також обидва керівники погодилися, що введення в Україну російського «гуманітарного конвою» без згоди Києва є новою провокацією Москви, яка порушує суверенітет України.

Вони погодилися, що Росія має вивести цей конвой, а також припинити свою присутність на території України, повідомили в Білому домі.