«Голос Америки» став жертвою китайських хакерів

Три американські провідні газети – «Нью-Йорк Таймс», «Вол Стріт Джорнел» та «Вашингтон Пост» – заявили про те, що до їхніх комп’ютерів отримали доступ китайські хакери. Деякі експерти говорять, що ця проблема існувала в цих виданнях протягом останніх п’яти років.

І ці атаки, жертвами яких стають журналісти, є часом навіть більш небезпечними, ніж коли зламують сервери банку чи державної організації. Розвиток нових медіа дав можливість хакерам отримати доступ до інформації про те, що журналісти планують висвітити та якими джерелами вони користуються. Експерти вважають, що майже кожен засіб масової інформації в США ставав жертвою чи мішенню хакерської атаки. Серед них – і «Голос Америки», зокрема його Тибетська служба.
Тибетська служба «Голосу Америки» транслює чотири телевізійні програми на тиждень та п’ять радіопрограм в день. Головний редактор Лозан Ґатсо каже, що його співробітники зіштовхуються з хакерськими атаками щодня:

«Тому ми не тримаємо жодної інформації від наших джерел на наших комп’ютерах. Ми дуже обережні. Ми маємо фаервол та фільтри на всіх наших жорстких дисках».

Гатсо говорить, що хакерські атаки на них походять з Китаю та демонструє викрадені адреси тибетського уряду в вигнанні.

Ален Паллер, провідний експерт в кібербезпеки, брав участь у тренуванні 145 тисяч фахівців з кібербезпеки по всьому світу. Він каже, що в кібершпигунстві бере участь понад 100 країн світу.

«Китай більш помітно це робить. Їх легше спіймати і саме тому ми чуємо так багато новин про хакерські атаки з Китаю. Росіяни займаються цим не менше, але роблять це непомітніше», - пояснює він.

Паллер говорить, що сучасні системи фаервол, антивірусні програми та системи вторгнення не дають достатнього захисту:

«Якщо побудувати вищі стіни, люди побудують вищі драбини. Тому потрібно ловити цих хлопців, що можуть через ці стіни перелазити. І зробити це можна не стільки завдяки технічним можливостям, скільки завдяки вмінню. Але медіа організації не зосереджуються на розвитку цих навичок у своїх співробітників. Вони радше наймуть фахівців з кібербезпеки після атаки».

Китай більш помітно це робить. Їх легше спіймати і саме тому ми чуємо так багато новин про хакерські атаки з Китаю. Росіяни займаються цим не менше, але роблять це непомітніше», - пояснює він.
Ален Паллер, експерт з кібербезпеки
Вашингтонській музей мас-медіа «Ньюзіум» має меморіал, присвячений журналістам, які загинули, виконуючи професійні обов’язки. Петті Рюл, член комітету, що розглядає та визначає ці імена, побоюється, що хакерські атаки посилюють загрозу життю журналістів та їхнім джерелам:

«Якщо вони роблять це секретно, одним натиском мишки, це небезпечніше, оскільки ти навіть не знаєш, хто на тебе полює».

Експерти радять встановлювати максимально можливі системи захисту на власному комп’ютері. Хакери можуть вирішити не витрачати часу на злам вашого комп‘ютера і шукатимуть легшу жертву.