Луценку стало зле у залі суду; на Тимошенко чекає допит у новій справі

Луценку стало зле у залі суду; на Тимошенко чекає допит у новій справі

Юрію Луценку стало зле у залі суду. Як повідомила прес-служба «Народної самооборони», екс-міністр раптово зблід і прошепотів дружині Ірині, що має сильний різкий біль у боці.

Це сталося у п’ятницю під час допиту 17-го свідка у справі. Наразі ніхто з усіх опитаних свідків не підтвердив обвинувачення, висунуте екс-міністру, і не заявив про будь-які порушення при зарахуванні на посаду водія Приступлюка. Натомість дехто зі свідків скаржився на тиск слідчих і навіть на знущання під час допитів.

У п’ятницю в залі суду були присутні представники посольства США, а також народні депутати від опозиції. Печерський райсуд оголосив перерву у слуханні справи до ранку 17 жовтня.

А тим часом Конституційний суд у п’ятницю відмовився взяти до провадження запит Юрія Луценка, де той оскаржує підстави свого арешту. Екс-міністр був заарештований 26 грудня минулого року, і зараз минає 293-й день його незаконного, як вважає опозиціонер, перебування у камері Лук’янівського СІЗО.

Що ж до іншої ув’язненої опозиціонерки, Юлії Тимошенко, то на неї у понеділок чекає допит у новій, щойно порушеній кримінальній справі про борги ЄЕСУ. Про це повідомив голова прес-служби Генпрокуратури Юрій Бойченко на брифінгу в п’ятницю. Він також заявив, що перша спроба допиту, зроблена у четвер, була перервана з ініціативи адвоката Тимошенко Сергія Власенка.

Утім, Власенко назвав цю заяву брехнею, сказавши, що не був присутній у СІЗО при спробі допиту і що у новій справі Тимошенко поки що не має адвокатів.

Порушення нової кримінальної справи проти екс-прем’єрки схвалив її наступник на посаді, чинний прем’єр-міністр Микола Азаров.

«Якщо відповідні органи цю справу порушили, значить, мали на те підстави», – сказав Азаров, перебуваючи в п’ятницю в Умані. Він також наголосив, що Тимошенко має відповісти за 405 мільйонів доларів боргу корпорації ЄЕСУ, які тепер вимагає від України російське Міноборони.

Водночас у Росії кажуть, що давно пробачили борг «Єдиним енергетичним системам». Про це заявив російський генерал-полковник Леонід Івашов, який у 1996-2001 роках керував Головним управлінням міжнародного військового співробітництва Міністерства оборони РФ. За його словами, Росія фактично пробачила борги корпорації ЄЕСУ, коли закрила справу проти Юлії Тимошенко на початку 2000-х років. Як він сказав, тоді таке рішення було прийняте «заради вищих стратегічних цілей, аби ми не сварилися і жили мирно, дружно». Нову кримінальну справу про борги ЄЕСУ, порушену проти Тимошенко, Івашов назвав ошуканством.

У російському уряді також висловили здивування порушенням нової справи проти екс-прем’єрки. Як заявив прес-секретар глави російського уряду Дмитро Пєсков, лист, надісланий до Кабміну з вимогою повернути борг ЄЕСУ, зовсім не ставив за мету кримінальне переслідування Тимошенко. Як він додав, такий поворот справи для Москви – велика несподіванка. «Ніхто не міг навіть припустити, що лист буде використаний саме у такий спосіб», – сказав прес-секретар Путіна.

А тим часом порушення проти Тимошенко, щойно засудженої, нової кримінальної справи робить дедалі примарнішою перспективу підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Угорщина, Польща і Чехія не ратифікують угоди, доки лідер опозиції перебуватиме за ґратами. Про це вже чітко заявили прем’єр-міністри цих країн.

Про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію президент України Віктор Янукович і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозо мали оголосити на зустрічі в Брюсселі 20 жовтня.