США привітали Литву з державним святом, назвали литовців "прикладом того, що демократія може дати громадянам"

Державний прапор Литви

16 січня відзначається День відновлення Литовської держави

Держсекретар США Ентоні Блінкен направив народу Литви привітання з національним святом, яке відзначається 16 лютого, - Днем відновлення Литовської держави.

Відзначивши міцність історичних зв'язків між США і Литвою, включно із союзницькими відносинами в рамках НАТО, Блінкен підкреслив прихильність обох країн активному партнерству в сфері безпеки і ідеалам демократії, захисту прав людини і верховенства закону.

«Народ Литви продемонстрував переконливий приклад того, що демократія може дати громадянам», - констатував глава зовнішньополітичного відомства США.

"Цього дня у 1918-му році, народилась незалежна Литва. Пізніше протягом півсторіччя вона була окупована СРСР і відродилась, бо немає сили, яка могла би придушити свободу. Ми це знаємо і кажемо про це іншим. Свободу не дають, її беруть. Щасливих свят литовцям по всьому світу!" - написав сьогодні колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

Литву привітав і президент України Володимир Зеленський.

"Для українців ваша країна є моделлю непохитності та боротьби за шлях до Європи", - твітував президент України.

Нагадавши про довгу боротьбу литовського народу за відновлення своєї державності, Блінкен підкреслив, що США стоять пліч-о-пліч з Литвою в справі підтримки демократичних прагнень у сусідніх з нею країнах і в усьому світі.

Держсекретар висловив переконання в тому, що міцне співробітництво двох країн в політичній та економічній сферах, а також в сфері безпеки, визначить їх відносини і для майбутніх поколінь.

Дивіться також: Незалежна наглядова рада Facebook береться за "цензурування" Трампа

Your browser doesn’t support HTML5

Незалежна наглядова рада Facebook береться за "цензурування" Трампа. Відео