Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для України, а адміністрація бойкотуватиме Росію у G20

На фото: Будівля Капітолію у Вашингтоні

Сенат Конгресу США одноголосно схвалив законопроєкт, що дає змогу президенту Джо Байдену використати програму ленд-лізу для спрощення відправки військової допомоги Україні та країнам східної Європи.

Востаннє програма діяла у Другу світову війну, коли американська військова допомога вирушала до тих, хто боровся проти нацистської Німеччини.

Документ, викладений на сайті Конгресу, був представлений ще у січні на тлі повідомлень про підготовку Москви до введення військ в Україну. Двопартійний законопроєкт фактично він дозволяє президенту віддавати в борг або лізинг військове обладнання в обхід експортного контролю, пише "Радіо Свобода". Використана військова техніка може бути списана, а оплата за знищену техніку може не стягуватися.

Тепер законопроєкт має розглянути нижня палата Конгресу. Після цього він надійде на підпис до президента США.

Дивіться також: Чи може Україна перемогти у війні з Росією і що для цього треба?

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував за рішення: «Це важливий перший крок до ленд-лізу, який сприятиме постачанню військового обладнання до України», – написав Кулеба у Twitter 7 квітня.

Тим часом, на слуханнях у Комітеті з фінансових послуг Палати представників міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що Росія має бути виключена з клубу 20-ти найбільших економік світу G20, і попередила, що її країна бойкотуватиме «низку зустрічей» у форматі G20, якщо на них з’являться російські представники.

Виступаючи перед законодавцями, Єллен сказала, що вторгнення Росії в Україну та вбивства цивільних у Бучі «є неприйнятним порушенням глобального світопорядку, заснованого на правилах, і обернеться величезними економічними наслідками».

Дивіться також: Прокуратура у США порушила справу проти російського олігарха Малофеєва 

За її словами, адміністрація Джо Байдена прагне звести до мінімуму активну участь Росії у великих міжнародних організаціях. Водночас вона визнала, що Москву навряд чи вдасться виключити з Міжнародного валютного фонду через відповідні правила.

«Президент Байден дав зрозуміти, і я, звичайно, згодна з ним, що Росія не може, як ні в чому не бувало, бути присутньою в будь-якій з [глобальних] фінансових установ. Він сказав, що Росія має бути виключена з G20, і я ясно дала зрозуміти нашим колегам в Індонезії, що ми не братимемо участі у низці зустрічей, якщо росіяни там з’являться», – сказала Джанет Єллен.

Індонезія, яка цього головує в G20, організовує зустріч міністрів фінансів країн-учасниць. У листопаді на індонезійському Балі має відбутися саміт лідерів.

До складу G20 входять Китай, Індія, Саудівська Аравія та ще низка країн, які неохоче засудили дії Росії проти України.

Раніше у Кремлі заявили, що «нічого смертельного» не станеться, якщо Росію виключать із «Групи 20» найбільших економік світу.

Тим часом, у четвер 7 квітня у Генеральній асамблеї ООН відбудеться ініційоване США і Великою Британією голосування щодо виключення Росії з Ради з прав людинина на тлі повідомлень про те, що російські військові вбили сотні цивільних жителів у Бучі на Київщині. Для виключення Росії з Ради потрібна підтримка щонайменше двох третин із 193 членів Генасамблеї ООН.

У статті використано матеріали "Радіо Свобода", російської служби "Голосу Америки"

Your browser doesn’t support HTML5

Історія працівника швидкої допомоги з Нью-Йорка, який збирає амуніцію для України. Відео